Abel Ferrara műve a velencei filmfesztiválon

Eljött a világvége

Willem Dafoe amerikai színésszel a főszerepben bemutatkozik a versenyben a 68. velencei filmfesztiválon Abel Ferrara "világvégefilmje", a 4:44 Last Day on Earth.

2011.09.07 19:51MTI

Az alkotás világpremierjét ünnepli a lassan célegyenesbe forduló fesztiválon, amely szombaton ér véget a legjobb filmeknek és alkotóknak járó díjak átadásával.
   
Abel Ferrara legújabb művében Willem Dafoe alakítja Ciscót, a sikeres színészt, partnerét az első jelentősebb szerepét alakító Shanyn Leigh játssza. A pár – mint ahogy az egész világ – tudja, hogy hajnali 4 óra 44 perckor vége a világnak, ezért kihasználják az addig hátralévő időt. A rendező a sokk helyett, amely az emberekre vár, sokkal inkább arra az időszakra összpontosít filmjében, amikor már elfogadták, ami rájuk vár.
   
Dafoe és Ferrara már dolgozott együtt a Go Go Tales, valamint a New Rose Hotel című filmben. Mostani filmje kapcsán a bronxi születésű rendező a nemzetközi sajtó képviselői előtt úgy fogalmazott: „Mindannyian tudjuk, hogy meghalunk, de amit addig teszünk, az az igazi élet”.
   
A filmben szereplő hírbejátszások, közte egy – az alkotás kedvéért készített - interjú Al Gore volt amerikai alelnökkel, Nobel-békedíjas környezetvédő aktivistával, arra utalnak, hogy a világvégét az emberi tevékenység idézte elő – jegyezték meg az első visszhangok. Ferrara egyetértett ezzel, „ez a munka arról a pusztításról szól, amelyet az ember végzett a bolygón” – fogalmazott. „Rémálom. A mi felelősségünk, mi tettük. Nem baleset, vagy isten cselekedete. Az emberé” – mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.