Párbeszéd a kimonókkal

Kincset érő japán viseletek Budapesten

Japánon kívül még soha be nem mutatott, nemzeti kincsnek számító kimonókkal is találkozhat a közönség Aihara Kioko, a Gésák, élő hagyomány című könyv és fotóalbum szerzőjének mindössze négy napig tartó kiállításán Budapesten.

2011.09.03 20:47MTI

A Párbeszéd a kimonókkal - iparművészet és művészi szórakozás a kiotói Gion negyedben című tárlatnak a Ponton Galéria ad helyet szeptember 6. és 10. között. A keddi megnyitón 18 órától előadást is hallhatnak az érdeklődők, a kiállítást Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója nyitja meg.

Aihara Kioko (Kyoko Aihara) tárlatán a páratlan kimonók mellett kiegészítőket - vékony selyemből készült fejdíszeket, fából készült lábbeliket és különleges zoknikat is bemutatnak. A kiotói Gion negyed látványos divatját fotók is közelebb hozzák a nagy értékű textíliák mellett.

A Gésák című, magyarul is megjelent könyv és fotóalbum szerzője vetítéssel egybekötött előadáson beszél szeptember 6-án az urak szórakoztatását művészi szintre emelő gésák világát övező hagyományról, kézművességről, szokásokról és szabályokról.

A Magyarországra látogató szerző Jokohamában született, művészettörténetből diplomázott Tokióban. Jelenleg íróként és fotósként tevékenykedik. Több könyve és cikke jelent meg, a gésák misztikusnak tartott világán túl gasztronómiával és útikönyvek írásával is foglalkozik. Kioko Aihara egyedülálló módon nyerhetett bepillantást a gésák és az ősi japán város, Kiotó kézműveseinek világába, ennek eredményeként született meg nagysikerű albuma.

A könyv "írása és fényképeinek készítése során beleszerettem a kimonókba. Azt láttam, hogy a kiotói geikók és maikók - a gésáknak nevezett táncoló, szórakoztató hölgyek - kimonóiról a mai japán ember elfeledkezett, így jelenleg a japán szépség iránti érzékenységgel, az öltözet és iparművészet hagyományaival csupán a régi könyvekben és a művészvilágban találkozhatunk" - fogalmazott kiállítása kapcsán Kioko Aihara.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.