Adócsökkentés lesz, sőt, még akár csőd is

Szíjjártó még mélyebbre ássa a forintot?

Pénteken Szíjjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője is adott egy "jobbhorgot" a magyar forintnak:megerősítette, nem túlzás államcsődről beszélni. Csoda, ha ezek után mindenki próbált megszabadulni a magyar valutától? A forint ezzel éves mélypontra zuhant, az OTP részvényei pedig már 5000 forint alatt vannak.

2010.06.04 14:48MTI

Nem marad el az ígért adócsökkentés - derült ki a kormányfő szóvivőjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte: a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt.

A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése.

Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét". Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt - mondta, majd hozzáfűzte: "ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak".

A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök. Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll.

A magyar kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése - közölte.

Arra, hogy milyen szabályokat kell érteni Kósa Lajos azon mondatában, amely szerint bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályokat is felfüggeszthetnek, a szóvivő azt mondta: "a miniszterelnök szóvivőjeként nagyon szívesen értelmezem Orbán Viktor nyilatkozatait, és nagyon szívesen nyilatkozok azokról, de a Fidesz ügyvezető alelnökével kapcsolatban nem vagyok ebben a helyzetben".

Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést.

Arra pedig igennel felelt, hogy célkitűzésük az, hogy a rövid távú költségvetési hiánycsökkentés összefésülhető legyen egy gazdaságélénkítő programmal. A szóvivő kifejtette: ma gazdasági szempontból az egész Európai Unió két dologról beszél.

Egyrészt, hogy a rövid távú, egyensúlyjavító intézkedések fontosak, másrészt, hogy a hosszú távú, a versenyképességet javító lépések elengedhetetlenek.

A legjobb, ha egy kormány ezt a kettőt egyszerre tudja meglépni, ebből a szempontból pedig a magyar kormány - a felhatalmazása miatt - rendkívül komoly versenyelőnyben van - mondta.

Mindehhez azonban arra van szükség - folytatta -, hogy olyan alapja legyen a kormányzati gazdaságpolitikának, amely igaz számokon és a gazdaság valós állapotán alapul. Ma ilyen alap egyelőre nincs, ezért fontos a gazdasági tényfeltáró bizottság munkája - emelte ki Szijjártó Péter, aki szerint az evidens, hogy ma a magyar gazdaság nagy bajban van.

Arra a kérdésre, hogy az akcióterv már készen van-e, közölte: ahhoz, hogy az intézkedéseket meg lehessen hozni, ismerni kell az alapadatokat.

Az irány viszont világos: adócsökkentés, adórendszer egyszerűsítése, növekedés támogatása, versenyképesség javítása, bürokrácia leépítése - sorolta. Megerősítette, hogy az új kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.