Az első negyedévben

Nőtt a munkavédelmi szabálytalanságot elkövető munkaadók aránya

A munkavédelmi hatóság az idei első negyedévben csaknem 4300 munkáltatót ellenőrzött, és ezek 85,1 százalékánál talált munkavédelmi szabálytalanságot, míg 2013 azonos időszakában 84,6 százalék volt ez az arány.

2014.06.08 16:43MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

A legtöbb intézkedést a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt hozták a felügyelők, ami azt jelentheti, hogy a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet a munkavédelmi ismeretek átadására - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

A munkavédelmi felügyelők az ellenőrzések során több mint 93 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és a dolgozók 62,4 százalékát érintően tapasztaltak szabálytanságokat. Ez az arány 1,7 százalékponttal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

A munkavállalók közül csaknem 21 300-at érintett súlyos szabálytalanság, ami 36,6 százalékos aránynak felel meg, és gyakorlatilag megegyezik a 2013. első negyedévi aránnyal.

A munkavédelmi ellenőrzések számában nagyobb arányt képviseltek az olyan ágazatok alá tartozó munkáltatók – mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar, kereskedelem, - ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakori.

A jelentésből kiderül, hogy az állampolgárok nagy számban tettek bejelentést, az egészséget és biztonságot veszélyeztető körülmények miatt; a látogatások 8,3 százaléka irányult közérdekű bejelentés vizsgálatára. A második legtöbb intézkedést, a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegésével kapcsolatos hiányosságok miatt tették a felügyelők.

Ezután az elsősegélynyújtás megszervezésének, elsősegélyhelyek kialakításának, felszerelésének, jelölésének szabályai megszegésével kapcsolatban intézkedtek a legtöbbet. Utóbbi az összes munkavédelmi intézkedés 8,39 százaléka, és ez a magas arány azt jelenti, hogy a munkáltatók nincsenek tisztában az elsősegélynyújtással kapcsolatos követelményekkel - hangsúlyozza az NMH.

Az első negyedévben a szankcionálás során 153 esetben munkavédelmi, 41 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak a felügyelők, 53 millió, és 2,5 millió forint összegben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.