A vállalatcsoport nyeresége kisebb lett a vártnál

A második profitfigyelmeztetést adta ki a Daimler

Néhány hónapon belül már a második profitfigyelmeztetést adta ki szerdán a Daimler, miután a lanyha európai kereslet miatt csökkent és kisebb lett a vártnál a vállalatcsoport nyeresége az első negyedévben.

2013.04.24 12:31MTI

A Kecskeméten Mercedeseket gyártó cég szerdai közlése szerint az üzemi eredmény várhatóan elmarad a tavalyi 8,125 milliárd eurótól, amit korábban még elérhetőnek tartottak.
   
"Az év első három hónapjában sok piac - különösen Nyugat-Európában - konjunkturális okokból a vártnál gyengébben teljesített" - fogalmazott Dieter Zetsche vezérigazgató. Január-március között az üzemi eredmény több mint felével csökkent egy év leforgása alatt, 2,1 milliárd euróról 917 millióra, és az adózott eredmény is megcsappant, 564 millió euróra esett 1,4 milliárdról. Az értékesítési árbevétel 3 százalékkal 26 milliárd euróra csökkent. A jövedelmezőség tovább romlott az első negyedévben: az árbevétel-arányos nyereség mutatója a Mercedesek esetében 3,3 százalékra esett az egy évvel korábbi 8 százalékról.
   
Az európai piac gyengélkedése mellett az új modellek tetemes fejlesztési költségei is vitték a pénzt. Bodo Uebber pénzügyi vezető utalt arra, hogy a vállalatcsoport történetének legátfogóbb növekedési offenzívájának kellős közepén van.
   
Mindamellett a korábbi adatok szerint a Daimler soha még annyi autót nem adott el egyetlen hónapban, mint az idén márciusban, és az első negyedévi eladások is rekordnak számítanak. Az eladási számokat elsősorban a Kecskeméten is gyártott Mercedes B osztályú, valamint az A osztályú modellek és terepjárók piaci sikere emelte meg.
   
A Daimler márkáiból az első negyedévben 350 ezer 530 autót adtak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.