Harcok miatt

Leállt az olaszországi gázszállítás egy líbiai telepről

Teljesen leállt a földgázszállítás az északnyugat-líbiai Mellita olaj- és gázkomplexumából Olaszországba szombaton, miután összecsapások törtek ki a térségben - közölte vasárnap Musztafa Szunalla, a líbiai NOC nemzeti olajvállalat egyik alelnöke.

2013.03.03 13:55MTI

A tűzharc azután bontakozott ki, hogy elfajult egy vita a volt helyi lázadó berber harcosok és a komplexum őrsége között - mondta egy biztonsági forrás, hozzátéve, hogy a cég egy alkalmazottja megsebesült. A mellitai létesítményt közösen működteti a NOC és a legnagyobb olasz energetikai cég, az Eni SpA olaj- és gázipari konszern.

Nem tudni, pontosan mi volt a vita tárgya, de a közeli Zuvara város egy lakója vasárnap arról számolt be, hogy napok óta fokozódott a feszültség Mellitában. Úgy tudja, hogy a telep dolgozóinak egy részét evakuálták Zuvarába, mert bár jelenleg nincs lövöldözés, úgy vélik, a harc még kiújulhat.

Az Eni tájékoztatása szerint a líbiai telepről a szállítást biztonsági okokból leállították, és riasztották az olasz ipari minisztériumot. A NOC-alelnök azt közölte, hogy a tripoli miniszterelnöki hivatal és a védelmi minisztérium folyamatosan tárgyal az ügy megoldása érdekében.

Olaszország földgázellátásának nagy része Algériából, Oroszországból és Norvégiából érkezik. Emlékezetes, hogy januárban Algéria déli részén az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő fegyveresek több tucat külföldit ejtettek túszul, amikor megtámadtak egy gáztermelő telepet. A kiszabadításukra indított akcióban legalább 37 túsz és 29 iszlamista vesztette életét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.