A felkelés 2. évfordulóján

Nemzeti egységet szorgalmazott a líbiai államfő

Egységre szólította fel a líbiaiakat az ország elnöke a Moammer Kadhafi diktátor bukásához vezető felkelés kitörésének 2. évfordulója alkalmából tartott beszédében.

2013.02.17 21:30MTI

Mohamed Magarif ideiglenes államfő az észak-líbiai Bengáziban vasárnap tartott nagygyűlésen felszólította honfitársait: a nemzetépítéshez segítsenek megoldani a vitákat. Megígérte, harcol a szegénység és a lecsúszás ellen, és külön pénzt ígért a líbiaiaknak az évforduló alkalmából. Azt nem közölte, milyen pénzre gondolt, és hogyan fogják kifizetni.
   
Bengázi volt a bölcsője a 2011-ben kezdődött Kadhafi-ellenes felkelésnek. A diktátor rendszerének 2011. végi megbuktatása után Líbia bizonytalanságba és erőszakba süllyedt. A fegyveres milicisták és iszlamista fegyveresek áldozatává vált Bengázi az ország egyik legtöbbet szenvedett térsége. A radikális iszlám terjedésére utalva Magarif hangsúlyozta: "nem engedjük meg, hogy Líbia a terrorizmus és az erőszak melegágya legyen".
   
Az iszlamisták felé tett gesztusként az elnök megígérte, hogy az ország új alkotmánya egyértelműen az iszlámot nevezi meg államvallásként, és az iszlám törvénykezés, a saría lesz az igazságszolgáltatás fő forrása.
   
Magarif arra is ígéretet tett, hogy törvényeket hoznak a Kadhafi-rezsim egykori kiszolgálóinak "elszigetelésére". Az intézkedés szintén az iszlamisták megbékítését célozza, akik azt állítják, hogy az elűzött rezsim tagjai továbbra is jelen vannak egyes kormányhivatalokban és a biztonsági erőkben.
   
A központi kormányból való mély kiábrándultság jelenként több fiatal ellenséges jelszavakkal zavarta meg a Bengáziban mondott elnöki beszédet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.