Háttér

A Pentagon egy órával később értesült a líbiai amerikai konzulátust ért támadásról

A Pentagon vezetőihez egy óra alatt eljutott az információ arról, hogy támadás érte a líbiai amerikai konzulátust, de nem tudták időben mozgósítani és bevetni az Európában állomásozó amerikai erőket.

2012.11.10 15:02MTI

Márpedig ezzel meg tudták volna akadályozni az amerikai nagykövet halálát - derült ki az amerikai védelmi minisztérium által pénteken Washingtonban nyilvánosságra hozott, a történteket időrendben rögzítő dokumentumból.

A Bengáziban működő amerikai konzulátus elleni szeptember 11-i merényletben Chris Stevens nagykövet és három munkatársa vesztette életét. A védelmi minisztérium magas rangú tisztviselői nevük elhallgatását kérve elutasították azokat a bírálatokat, amelyek szerint nem sikerült gyorsan erősítést küldeni a konzulátushoz Líbiában vagy pilóta nélküli repülőgéppel megtámadni a képviseletet ostromlókat.

A képviseletet ért támadásra adott kormányzati reagálás az elnökválasztási kampány egyik vezető témája volt a múlt héten.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), amelynek bázisa a képviselet közelében helyezkedett el, és az amerikai külügyminisztérium már korábban részletesen beszámolt a történtek sorrendjéről.

A Pentagon beszámolója szerint az Egyesült Államok afrikai haderőinek - Európában állomásozó - parancsnoksága (Africom) 17 perccel a képviseletet ért támadást követően elrendelte egy pilóta nélküli megfigyelő repülőgép bevetését Líbia keleti részében. Ez volt az első katonai reakció. Egy órába tellett, hogy a drón a célterület fölé érjen.

Leon Panetta védelmi miniszter irodáját a támadást követő 50. percben értesítették, Panetta közvetlenül az előtt értesült a történtekről, hogy ő és a hadsereg legmagasabb beosztású tábornokai találkoztak az elnökkel a Fehér Házban. Barack Obama, Panetta és Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke 78 perccel a Bengáziban történt merényletet követően vitatta meg a helyzetet - a Pentagon által ismertetett dokumentum szerint.

A megbeszélést követően Panetta és Dempsey a Pentagonba ment, hogy tárgyaljon Carter Ham tábornokkal, az Africom parancsnokával és más katonai vezetőkkel, miképpen szervezzék meg a támadásra adandó választ.

Mire azonban a védelmi minisztériumba értek, a merényletet követően a konzulátuson élve maradt amerikaiakat a közeli CIA-bázisról odaérkező ügynökök kimenekítették. Chris Stevens nagykövet nem volt az evakuált emberek között. Holttestét később egy kórházban találták meg. Halálát füstmérgezés okozta, ugyanis a támadók lángba borították az amerikai képviseletet.

A hadsereg vezetői a Pentagonban tartott tanácskozáson döntöttek a támadásra adandó válaszról: szóbeli parancsot adtak a tengerészet két terrorelhárító egységének, illetve két másik különleges egység bevetésére. Ez utóbbiak közül egyiknek az állomáshelye Európában van, míg a másiknak az Egyesült Államokban.

A washingtoni döntésekkel egy időben az Egyesült Államok Tripoliban lévő nagykövetségéről egy hatfős biztonsági csoport Bengáziba repült azzal a megbízatással, hogy szervezzék meg a konzulátus személyzetének elszállítását és keressék meg az eltűnt nagykövetet. Őket a repülőtéren feltartóztatták, így éppen akkor érkeztek meg a CIA bengázi központjába, amikor azt fegyveresek aknavetőkkel kezdték lőni. Egy órával később egy líbiai katonai egység érkezett segítségükre, amely végül is segédkezett az amerikaiak kimenekítésében és az amerikai halottak elszállításában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.