Az amerikai külügyminisztérium volt a felelős?

A bengázi amerikai konzulátus CIA-központként működött

A szeptember 11-én megtámadott bengázi épületegyüttes részben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) nyújtott fedelet.

2012.10.11 23:30MTI

Korábban amerikai lapok már megszellőztették, hogy az "amerikai konzulátusként" megjelölt épületből CIA-ügynökök tucatját evakuálták, de részleteket a washingtoni kormányzat kérésére nem közöltek. Szerdán azonban a nyilvános meghallgatáson az ellenzéki republikánus képviselők faggatózásaira külügyi tisztviselők elismerték, hogy "más kormányzati ügynökség" emberei is voltak az épületben. Washingtoni szóhasználatban ez a CIA-re utal.

A líbiai támadás következtében négy amerikai életét vesztette, köztük - füstmérgezés miatt - Christopher Stevens nagykövet is.

A republikánus képviselők eredetileg arra akartak kilyukadni, hogy az amerikai külügyminisztérium volt a felelős az diplomaták haláláért, mert nem gondoskodott megfelelő biztonsági feltételekről. A meghallgatás során azonban kiderült, hogy valójában a CIA-t terheli felelősség. Mire a meghallgatást vezető bizottsági elnök zárt ülést rendelt el, már késő volt: addigra a titok már lelepleződött.



http://www.washingtonpost.com/opinions/dana-milbank-letting-us-in-on-a-secret/2012/10/10/ba3136ca-132b-11e2-ba83-a7a396e6b2a7_story.html

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.