Algériai túszejtés

Líbiai iszlamista szerint az emberrablók líbiai támogatást kaptak

Líbiai iszlamista kapcsolatai voltak a múlt heti algériai túszejtést végrehajtó kommandónak, amely "logisztikai segítséget" kapott tőlük - közölte név nélkül az AFP keddi jelentése szerint egy líbiai iszlamista forrás, amely igen közel áll líbiai szélsőséges csoportokhoz.

2013.01.22 11:50MTI

Azt nem mondta, pontosan milyen segítségről volt szó, csak annyit, hogy líbiai iszlamisták feladata volt kapcsolatot teremteni a túszejtők és a média között. Ily módon jutottak a nemzetközi tájékoztatási eszközök, köztük az AFP hírügynökség az emberrablók telefonszámaihoz - tette hozzá.
   
"Nem voltak líbiaiak a támadást végrehajtó csoportban" - folytatta a forrás, de azt elismerte, hogy "voltak kapcsolatok" a támadók és líbiai dzsihadisták között. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a líbiai iszlamisták semmilyen szervezeti kapcsolatban nem állnak a Muhtár Belmuhtár vezette túszszedő csoporttal. Belmuhtár volt az Iszlám Magreb al-Kaidájának egyik alapítója, majd tavaly októberben kivált, hogy létrehozza saját kommandóját.
   
Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének 2011. októberi bukása után megerősödött a helyi iszlamisták befolyása, s a hadsereg jelentős fegyverkészleteit "örökölték" a konfliktus nyomán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.