Összesen 67 ember halt meg

Algériai új adatokat közölt a halottak számáról

Algéria hétfőn új adatokat közölt a múlt heti túszdráma halálos áldozatairól.

2013.01.21 16:53MTI

A kormányfő azt mondta, a tragédiának 67 halottja volt: 37 külföldi és egy helyi alkalmazott vesztette életét, és 29 iszlamista fegyverest lőttek le. Az újabb adatokról Abdelmalek Szellal algériai miniszterelnök számolt be hétfői sajtótájékoztatóján. Valószínűleg ez sem a végleges adat, mivel öt külföld munkást eltűntként tartanak nyilván.
 
Egy nappal korábban belügyi források még azt közölték, a túszdráma nyolcvan halottat követelt. A halálos áldozatok nyolc ország állampolgárai voltak. A túszejtők között volt legalább egy - más források szerint két - kanadai is, a többi támadó Egyiptomból, Maliból, Nigerből, Mauritániából és Tunéziából származott. Parancsnokuk algériai volt, a támadást egy kanadai koordinálta. Hárman túlélték az akciót, őket letartóztattak. 

A hadsereg csütörtökön indított túszmentő támadása során csupán egy katona sebesült meg - állította a kormányfő. A 37 külföldi áldozat közül hétnek a holttestét még nem sikerült azonosítani. Több embert kivégeztek - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy agyonlőtték őket. A délkelet-algériai földgázmezőre épített kitermelő létesítményben összesen 790-en dolgoztak, s ebből 134 volt a külföldi, akik 26 különböző országból érkeztek.
 
A földgáztelep egy algériai mérnöke korábban a France Info hírrádióban arról beszélt, hogy az iszlámista fegyveresek kimondottan a külföldiek túszul ejtésére törekedtek, a helyi munkásokat elengedték. Szellal szerint a támadók két hónapon át tervezték az akciójukat Maliban, és ismerték a létesítmény tervrajzát. Eredetileg egy külföldieket szállító autóbuszt akartak elfogni és utasait túszul ejteni, de "szigorú választ kaptak a buszt őrző katonáktól" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.