Brutális eszközöket bevetve vallatták

Kártérítést kap a terrorgyanúval megkínzott német líbiai

Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön annak a líbiai származású német állampolgárnak, akit 2003-ban Macedóniából terrorista cselekmény gyanúja miatt elraboltak, majd átadták az amerikai titkosszolgálat, a CIA embereinek.

2012.12.13 18:07MTI

A férfit egy afganisztáni titkos börtönbe szállították, és ott brutális eszközöket is bevetve hónapokig vallatták. Khaled el-Masri már számos fórumon próbálta magát áldozatként elismertetni Európában és az Egyesült Államokban is, de csak most, az Európa Tanács (ET) intézményrendszeréhez tartozó strasbourgi bíróságnál sikerült számára kedvező döntést elérnie. 

A bíróság a macedón államot kötelezte 60 ezer euró megfizetésére, mivel meglátása szerint az ország hatóságai felelősek el-Masri kiadatásában és a vele szemben alkalmazott rossz bánásmódban. Az áldozatot - állítása szerint - Afganisztánba szállítása előtt három hétig Macedóniában tartották fogva. A macedón kormány korábban tagadta, hogy érintett lett volna az emberrablásban. 

A csütörtöki ítélettel kapcsolatban a kabinet úgy nyilatkozott, arra csak azt követően kíván érdemben reagálni, ha hivatalosan is kézhez kapta. Az ítélettel kapcsolatban sajtójelentések emlékeztetnek arra, hogy utóbb éles bírálatok érték a CIA-nak a 2001-es, Amerika-ellenes terrortámadásokat követő években folytatott tevékenységét. 2007-ben egy ET-jelentés 14 európai kormányt vádolt meg azzal, hogy az említett időszakban engedélyezte a CIA-nak titkos börtönök működtetését, illetve titkos repüléseket a területén. 

Emberi jogvédők üdvözölték a csütörtöki bírósági döntést. Jean-Claude Mignon, az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke közleményében úgy vélte, történelmi jelentőségű ítéletről van szó, mert egy nemzetközi bíróság most első ízben ítéli el a CIA azon gyakorlatát, amely titkos börtönök működtetésére és gyanúsítottak kiadatására épül. Korábban az amerikai hatóságok is elismerték, hogy el-Masri fogva tartása tévedés volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.