Bandaháborúk áldozatai?

Megkínzott emberek holttestére bukkantak Mexikóban

Tizenkilenc holttestre bukkantak vasárnap Mexikó északi részében, az amerikai határ közelében, vélhetően valamennyien a kábítószerkartellek közti bandaháborúk áldozatai.

2012.11.26 07:24MTI

Tizenegy ember földi maradványait egy közös sírban találták meg a drogháborútól leginkább sújtottak közé tartozó Chihuahua állam legnagyobb városa, Ciudad Juárez közelében. Egyelőre annyit sikerült megállapítani, hogy nagyjából két évvel ezelőtt, a határon át vezető utak ellenőrzéséért folyó bandaháborúk tetőpontjának idején temették el őket. 

Nyolc emberrel viszont most végeztek, a hét végén a texasi Ojinagától mintegy 200 kilométerre fekvő Rosalesben. Hatósági beszámolók szerint súlyos kínzások nyomai találhatók rajtuk, halálukat pedig fejlövés okozta. A mexikói drogháborúnak hivatalos adatok szerint közel 48 ezren, más források szerint 60 ezren estek már áldozatul 2006 decembere óta, amikor a hamarosan leköszönő Felipe Calderón elnök katonai offenzívát indított a kartellek ellen. A napokban hivatalba lépő új államfő, Enrique Pena Nieto már jelezte: legfontosabb célkitűzései közé tartozik az erőszak csökkentése és az emberrablások elleni keményebb fellépés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.