Megkínozták?

Erőszakkal kényszeríthettek ki vallomást a Kijevből hazahurcolt aktivistából

A Kijevből vasárnap éjjel Moszkvába visszaszállított baloldali aktivistából csak erőszakkal kényszeríthettek ki vallomást.

2012.10.22 14:21MTI

Dmitrij Gudkov, az Igazságos Oroszország parlamenti ellenzéki párt képviselője elmondta: Leonyid Razvozzsajevet, a radikális Baloldali Front tagját "olyannyira megkínozták, hogy mindenféle vallomást kicsikarhattak volna belőle". Gudkov frakcióbeli képviselőtársától, Ilja Ponomarjovtól értesült erről. Razvozzsajev az utóbbi ellenzéki politikus tanácsadója. Időközben a lifenews.ru internetes újság videofelvételt helyezett el honlapján, amelyen Razvozzsajev azt kiáltotta az újságíróknak, mondják el, hogy két napig kínozták, és Ukrajnában rabolták el. 

A Life News a vasárnapi bírósági tárgyalásról tudósított, ahol Razvozzsajev ugyanezt állította. A bíróság azonban két hónapi őrizetbe vételéről döntött. A baloldali aktivista ellen a múlt csütörtökön adtak ki körözést az orosz hatóságok. Az Interfax hírügynökségnek az ukrán biztonsági szolgálatnál (SZBU) cáfolták, hogy Oroszországból az Interpolon vagy a kétoldalú egyezmények keretében azzal a kéréssel fordultak volna hozzájuk, hogy fogják le az orosz ellenzékit.
 
Razvozzsajev ellen még nem emeltek vádat, de az orosz hatóságok azzal gyanúsítják, hogy Szergej Udalcovval, a Baloldali Front elnökével és több társával együtt tömeges zavargások előkészítésében vett részt. Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága hétfőn azt közölte, hogy a Kijevből hazahurcolt ellenzéki részletes vallomást tett. A központi nyomozóhatóság az állította, hogy Razvozzsajev vasárnap önként fordult hozzájuk.
 
Udalcov ellen a múlt szerdán indítottak büntetőeljárást a Gazprom-média tulajdonában lévő NTV televízióban nemrég sugárzott, a Tiltakozás anatómiája című újabb "leleplező" riportfilmben elhangzottak alapján. Orosz ellenzékiek szerint a Kijevben pénteken elfogott és vasárnap visszaszállított Razvozzsajevet arra akarják felhasználni, hogy tanúskodjon a nagyszabású oroszországi tiltakozó akciók egyik főszervezője, Szergej Udalcov és az ellenzék több befolyásos vezetője ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.