A kitörés esélye 1 az 500-hoz

Itt a világvége: szupervulkán fenyeget

Századunk természeti kataklizmája egy óriási vulkán képében fog materializálódni?

2011.06.02 10:40Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Clive Oppenheimer vezető vulkanológus arra figyelmeztetett, hogy 1 az 500-hoz az esélye egy hatalmas méretű vulkán kialakulásának ebben az évszázadban. Ehhez képest az izlandi hamufelhő semmiségnek tűnik - a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint amire a számok alapján gondolnánk. A szupervulkán bekövetkeztének esélye ugyanis jóval nagyobb egy lehetséges aszteroida becsapódásénál.

Oppenheimer kiemelte az elmúlt években megtörtént természeti katasztrófákat, többek között az 2010-es Eyjafjallajökull vulkánét, mellyel kapcsolatban még összeurópai vicc is született. A szigetország akkor igen megviselt állapotban levő gazdaságát és a hamufelhő kontinens feletti szétterülését összekötő tréfa szerint az izlandi gazdaság utolsó kívánsága az volt, hogy hamvait szórják szét Európa felett. Komolyra fordítva a szót, a kutató a légiközlekedésben nemrég szintén gondot okozó Grímsvötn kitörést is megemlítette, mely szerinte arra figyelmezteti a világot, hogy milyen következményei lehetnek egy nagyarányú vulkanikus kitörésnek. Oppenheimer szerint elsősorban nem is a megolvadt kőzetek, azaz a láva jelent nagy problémát, hanem az az elképesztő hamumennyiség, ami a légkörbe jut.
 
"A Japánban bekövetkezett események emlékeztetnek arra, hogy volt egy szökőár, egy földrengés és egy nukleáris baleset a régióban, ezek láncreakciószerű bekövetkeztének lehetősége pedig a szomorú valóság, nem elképzelhetetlen helyzetekről van szó." - adott hangot félelmeinek a kutató. Oppenheimer szerint tovább rontja az emberek túlélési esélyeit a szegénység, illetve a túlnépesedés. A leginkább veszélyeztetett területek többségében, a fejlődő országokban sokan élnek a szegénységi küszöb alatt.
 
Megjegyezte, hogy a bizonyítékok szerint a nagy földrengések - azok, amelyek legalább nyolcas magnitúdójúak - beindíthatnak akár 1000 kilométerrel távolabbra fekvő vulkánokat is. Japán amúgy is szeizmikusan érzékeny területen fekszik, a szigetország körzetében bekövetkezett földmozgás kiválthatja a környék egy (vagy több) tűzhányójának aktiválódását.

"A statisztikák szerint kijelenthetjük: a következő hat hónap során valószínűleg bekövetkezik egy kitörés Japánban, az év korábbi időszakában történtek miatt." - vonta le a baljóslatú végkövetkeztetést Oppenheimer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.