Nem fogad járatokat

Vulkánkitörés - pánikszerűen zárnak a repterek

A Malév három szerda reggeli járatát törölte, miután a napokban kitört Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt több ország reptere sem fogad járatokat.

2011.05.25 12:25MTI

Ezt mondta el Hardy Mihály, a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetője szerdán.

Nem indul a Malév 7:20-as koppenhágai, az ugyancsak 7:20-as göteborgi és a 7:25-ös hamburgi járata, miután a hamufelhő elérte Dél-Svédországot, Dániát és Észak-Németországot - tette hozzá.


Korlátozások a német repülőtereken is

Szerda reggel bezártak a legnagyobb északnémet repülőterek a napokban kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt A német légiforgalmi hatóság reggeli közleménye szerint Bréma légikikötője 5 órától, a hamburgi repülőtér pedig 6 órától zárt be.

A két említett északnémet repülőtér nem fogad és nem indít repülőgépeket. Késő délelőtti bejelentés szerint Bréma repülőtérét nem sokkal 11 óra után ismét megnyitották, miután a hamukoncentráció értéke jelentősen csökkent. Hamburg légikikötője várhatóan 12 órától fogad és indít újból járatokat. Tizenegy órakor lezárták viszont a magyarországi utasforgalmat is érintő berlini repülőtereket, Tegelt és a Schönefeldet. A német légiforgalmi hatóság közlése szerint azonban e két légikikötő várhatóan 14 órakor ismét megnyílik a forgalom előtt. A legnagyobb német nemzetközi repülőtér, a frankfurti, valamint a dél-németországi müncheni repülőtér lezárásáról egyelőre nincs szó. Az illetékes hatóságok hangoztatták ugyanakkor, hogy a helyzet óráról órára változhat.

Peter Ramsauer közlekedési miniszter reggeli nyilatkozatában azt állította, hogy a német repülésügyi hatóságok jobban felkészültek a helyzetre, mint az egy évvel ezelőtti izlandi vulkánkitörés idején.

A miniszter közölte, hogy egy rendkívüli stáb állandóan ellenőrzi a helyzetet, és ennek fényében azonnali döntéseket hoz.

Ramsauer megerősítette: az általa elrendelt határérték, azaz a légköbméterenként 2 milligrammos hamutartalom felett már repülési korlátozásokat léptetnek életbe. Német repülésügyi szakértők ezzel párhuzamosan közvetve kifogásolták, hogy a határértékről Európában egyelőre nem született egységes megállapodás.

estére várják a hamufelhőt Csehországba, járattörlésekkel számolnak a repülőterek

Egyes számítások szerint szerda este nyolc körül éri el az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője Csehország területét. Várható, hogy a repülőtereken járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat. A közlekedési minisztérium, amely ebben az ügyben illetékes, jelezte, hogy a repülőterek forgalmának korlátozásáról délelőtt várható döntés.

"A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni" - közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.