Egy füst alatt

Vulkánkitörés - Izland részlegesen megnyitotta a légterét

Izland hétfőn részlegesen megnyitotta az Grimsvötn vulkán kitörése miatt előző nap lezárt légterét, de a fővárost kiszolgáló nemzetközi repülőtér továbbra is zárva tart.

2011.05.23 17:39MTI

A vulkán által szombat óta kibocsátott hamufelhő várhatóan kedden éri el a skandináv országokat, hétfő este vagy kedd reggel pedig Nagy-Britannia északi részét.

A légiközlekedési hatóságok nem zárják ki, hogy fennakadások lesznek a forgalomban.

Barack Obama amerikai elnök a tervek szerint kedd reggel utazik Írországból Londonba repülővel, onnan pedig csütörtökön a franciaországi Deauville-be, a G8-csúcsra.

Sűrű füstöt és vulkáni hamut bocsát ki magából Izland legaktívabb vulkánja, a Grimsvotn, amely 2011. május 21-én vulkáni tevékenységbe kezdett.(fotó: MTI)


Budapest Airport: zavartalan a budapesti forgalom az izlandi vulkánkitörés ellenére

Az újabb izlandi vulkánkitörés ellenére zavartalan a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma és egyelőre az európai légtérben sem kell korlátozásokra számítani.

A Budapest Airport (BA) hétfőn közleményben azt mondta: bár az izlandi Grimsvötn nevű tűzhányó hamufelhője nagyobb, mint a tavaly egész Európa légi forgalmát megbénító Eyjafjallajökullé volt, egyelőre nincs szükség a 2010 áprilisában alkalmazott légtérzárra. Ennek oka, hogy a szakemberek szerint a vulkánkitörés jellege több szempontból is eltér a múlt évitől, és a meteorológiai viszonyok is kedvezőbben alakultak.

A közlemény szerint a következő 24 órában az Európán belüli légi forgalomban nem kell fennakadásokra számítani és emellett a transzatlanti járatok is - bár sokszor a megszokottól eltérő útvonalon - zavartalanul közlekedhetnek.

A budapesti repülőtér forgalmára sincsenek hatással az izlandi események: az Európán belüli és a tengerentúli járatok is rendben üzemelnek. A kitörés kizárólag az Izlandra utazókat érinti, a szigetország légterét már korábban lezárták. Mivel jelenleg nincs is közvetlen légi összeköttetés Izland és a magyar főváros között, a Budapest Airport utasai között nem számottevő azok száma, akiknek kényelmetlenséget okozhat a tűzhányó működése.

Az EUROCONTROL, az európai légi irányítási szakmai szervezet jelentése szerint ugyanakkor londoni szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a vulkán további aktivitásától, illetve a meteorológiai viszonyok alakulásától függően a következő egy-két napban a hamufelhő elérheti az észak európai partokat.

"Az EUROCONTROL, az Európai Bizottság, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség a tagállamok, valamint a légiközlekedés főbb szereplőinek képviselőiből álló Európai Légiközlekedési Krízis-koordinációs Szervezet felkészült arra, hogy a szükséges biztonsági színvonal garantálása mellett kidolgozza és összehangolja a jövőben esetlegesen szükségessé váló válaszintézkedéseket" - olvasható az EUROCONTROL honlapján, amelyet a BA idéz közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.