Füstölög a tűzhányó

Európát fenyegeti az izlandi vulkán hamuja

Kitört Izland legaktívabb vulkánja, a sziget délkeleti részén lévő Grimsvotn - jelentették be tudósok szombaton, és megerősítette ezt az ország meteorológiai szolgálata. A helyi média szerint füstölög a tűzhányó.

2011.05.22 17:22MTI

A Vatnajokull gleccser alatt lévő Grimsvotn legutóbb 2004-ben tört ki. Tudósok számítottak rá mostanában, hogy újra működni kezd, de hozzátették, hogy valószínűleg nem lesz nagy kitörés, és nem okoz majd olyan légiforgalmi káoszt, mint amelyet az Eyjafjallajokul vulkán okozott hamufelhőivel 2010-ben.

A ritkán lakott Izlandon gyakoriak a vulkánkitörések. Általában áradást okoznak a gleccserek megolvadása miatt, de ritkán okoznak halált.

forrás: googlemaps.com


Repüléstilalmi övezetet létesítettek a kitört izlandi vulkán körül

220 kilométer sugarú repüléstilalmi övezetet létesítettek a szombaton kitört Grimsvotn izlandi vulkán körül, az ilyenkor szokásos intézkedésként - jelentette be az izlandi repülőtereket igazgató hivatal.

A vulkánból feltörő füstoszlop elérte a sugárhajtású gépek repülési magasságát, ezért tervek készültek arra, hogy az ország fölött repülő járatok az éjszaka délebbre repüljenek - mondta az Isavia cég szóvivője.

Sűrű füstöt bocsát ki magából Izland legaktívabb vulkánja, a Rejkjaviktól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő Grimsvotn(fotó: MTI)


Vulkánkitörés miatt időlegesen lezárták az izlandi légteret

Lezárták időlegesen vasárnap az izlandi légteret az ország legaktívabb vulkánjának kitörése miatt - közölte az izlandi repülőtereket igazgató hivatal (Isavia).

Hjordis Gudmundsdottir, az Isavia szóvivője azt mondta, hogy a hamufelhő ugyan beterítette Izlandot, de nem Európa felé, hanem nyugati irányban, Grönland felé tart.

Az illetékes európai hatóságok vasárnap viszont arra figyelmeztették a légitársaságokat, hogy a hamu keddre elérheti Skócia északi részét, s amennyiben a kitörés erőssége változatlan marad, csütörtökre vagy péntekre Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország egyes részei fölött is megjelenhet.

A figyelmeztetés a legfrissebb ötnapos időjárás-előrejelzésen alapul, de óvatosan kezelendő a meteorológusok szerint a különböző légáramlatok jelenléte miatt. A következő 24 órában ugyanakkor a vasárnapi európai előrejelzés szerint az európai és a transzatlanti légi közlekedésben nem várhatók fennakadások a vulkánkitöréssel összefüggésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.