Nem nyugszik a láva

Fokozódott a Tungurahua vulkán aktivitása

Narancsriasztást adtak ki az ecuadori hatóságok a Tungurahua vulkán aktivitásának megnövekedése miatt, és elrendelték a környékbeli falvak kiürítését - adta hírül szerdán az állami média.

2011.04.27 12:19MTI

A dél-amerikai ország középső részén található vulkán négy hónapos viszonylagos nyugalom után lépett ismét működésbe, kedd óta pedig folyamatosan hamut lövell ki a magasba, ami már a légiközlekedést is befolyásolja - közölte a nemzeti kockázatkezelő hivatal.

Roberto Yerovi, a polgári repülési hivatal igazgatóhelyettese bejelentette, hogy a fővárosból, Quitóból Cuenca felé közlekedő járatok útvonalát a Tungurahua hamukilövellése miatt módosították, de egyelőre menetrend szerint indulnak a repülőgépek.

(fotó: MTI)


Az ecuadori geofizikai intézet igazgatója, Hugo Yépez egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hamufelhő magassága eléri a kráter szintje feletti ötezer métert is". A Quitótól 135 kilométerrel délre található vulkán az utóbbi 12 évben nem volt ilyen aktív. "A magma rengeteg gázt tartalmaz, és próbál utat törni magának" - mondta Yápez.

A hatóságok eddig mintegy 140 családot telepítettek ki lakhelyükről.

Az oktatási minisztérium az 5023 méter magas vulkán körzetében péntekig tanítási szünetet rendelt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.