Már nem lövell hamut

Hajnalban végre elszundított az izlandi vulkán

Szerda hajnal óta nem lövell hamut, csak gázt egy izlandi meteorológus szerint az izlandi Grimsvötn tűzhányó, amelynek hamufelhője megbénította számos észak-európai ország légterét.

2011.05.25 15:46MTI

A jelek szerint megszűnőben van a "hamutermelés", közép-európai idő szerint hajnali négy óta lényegében csak gáz jön, hamu nem a vulkán kráteréből - közölte Hrafn Gudmundsson.
   
"Óvatos derűlátásának" adott hangot egy brit egyetem szakértője, David Rothery is azzal kapcsolatban, hogy véget ért a vulkánkitörés "fő hamutermelő szakasza".
   
Szombaton tört ki a Grimsvötn vulkán, amelynek ez volt 1873 óta a legerősebb aktivitása. A tűzhányóból eredő hamufelhő miatt kedden törölni kellett skóciai és észak-angliai légi járatokat. Szerdán bezártak három németországi repülőteret - a berlini Tegelt, továbbá a hamburgi és a brémai légikikötőt -, igaz, ezeket hírek szerint még a nap folyamán újra megnyitják.
   
Az európai légiirányító szövetség, az Eurocontrol szerint kedden 500, szerdán a németországi repülőterek átmeneti bezárása miatt nagyjából 700 járatot töröltek.
   
Az újabb vulkáni aktivitás ennek ellenére nem járt akkora fölfordulással, mint tavaly egy másik izlandi tűzhányó, az Eyjafjallajökull kitörése, amely miatt hat napra lezárták az európai légtér nagy részét. A járattörlések akkor több mint tízmillió embert érintettek, és a légitársaságokat egyes számítások szerint összesen több mint 1,5 milliárd dollár kár érte.
   
Egyes légitársaságok ezúttal is bírálták a szerintük "nem hozzáértő, bürokratikus" döntést, amellyel minden repülőgépet a földön veszteglésre kárhoztattak a hamufelhő miatt. A Ryanair ír fapados légitársaság és egy másik vállalat arról számolt be, hogy több repülőgépük is átrepült a vulkáni hamufelhőn, és egyiknek sem esett semmi baja.

Megszűnt a légtérzárlat, maradt a káosz Németországban

Szerda délutánra feloldották a légtérzárlatot a legnagyobb észak-németországi, valamint a berlini repülőtereken, a káosz azonban nem szűnt meg.
   
A korlátozásokat kora reggel, illetve a délelőtt folyamán léptették életbe Bréma és Hamburg légikikötőjében, valamint Berlin két nemzetközi repülőterén, Tegelen, és Schönefelden.
   
A hatóságok közlése szerint immár valamennyi érintett repülőtér fogad, illetve indít gépeket, azonban a délelőtti járatkimaradások miatt jelentős fennakadásokkal, illetve késésekkel kell számolni.
   
A hatóságok közlése szerint a néhány órás korlátozás több száz járatot érintett, és közvetve a többi nagy repülőteret, így egyebek között a frankfurtit, a stuttgartit és a münchenit is sújtotta. Ezek ugyanis a zárlat miatt nem indíthattak gépeket az északnémet, valamint a berlini repülőterekre, így több ezer utas kényszerült arra, hogy vonatra vagy autóra váltson.
   
A német meteorológiai szolgálat kora délután úgy ítélte meg, hogy a vulkáni hamu sűrűsége Németországban a kritikus alá süllyedt.
   
Peter Ramsauer közlekedési miniszter egy szerdai nyilatkozatban azt mondta, hogy a német repülésügyi hatóságok jobban felkészültek a helyzetre, mint az egy évvel ezelőtti, ugyancsak izlandi vulkánkitörés idején. A miniszter közölte, hogy egy rendkívüli stáb állandóan ellenőrzi a helyzetet, és ennek fényében azonnali döntéseket hoz.
   
Ramsauer megerősítette: az általa elrendelt határérték, azaz a 2 milligrammos hamutartalom felett már repülési korlátozásokat léptetnek életbe. A miniszter ugyanakkor ismét egységes európai szabályozást követelt. Tarthatatlannak nevezte, hogy miközben Németország a repülést a szóban forgó 2 milligrammos "szennyezettségi" határértékig tartja megengedhetőnek, más országok - például Franciaország - akár 4 milligrammig is bátran repülnek.
   
A miniszter azt hangoztatta, hogy a Lufthansa légitársaság ebben teljes mértékben egyetért a kormánnyal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.