Míg jég van a lábuk alatt

Kegyelemdöfés: engedélyezi a jegesmedve-vadászatot Oroszország

Újra engedélyezi jegesmedvék kilövését Oroszország - 1957 óta először.

2011.03.19 08:03MTI

Az ország északkeleti részén lévő Csukcs nemzetiségi körzet kormányzója csütörtökön írta alá a rendeletet, amely az elkövetkező évben 29 állat kilövését engedélyezi a lakosságnak. A kvóta egy orosz-amerikai bizottság júniusi döntésének eredménye, amelynek értelmében Alaszka és Csukcsföld lakossága összesen 58 jegesmedvét teríthet le.

Míg Alaszkában korábban is engedélyezték már a jegesmedve-vadászatot, Csukcsföldön - melynek címerében is szerepel a ragadozó - 1957 óta tiltották a jegesmedvék kilövését.

A természetvédők tiltakoznak az engedély ellen. Vlagyimir Krever, a WWF szakértője szerint túl korai engedélyezni a klímaváltozás miatt erősen veszélyeztetett állat vadászatát.

Csukcsföldön ugyanakkor nincs lehetőség a vadászat féken tartására. Vadorzók így is legalább harminc jegesmedvével végeznek évente.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.