Mire is jó a jegesmedve széklete?

A jegesmaci kakijával megfejthetik a szuperbaktériumok terjedésének rejtélyét

A jegesmedvék széklete segíthet megfejteni a tudósoknak a halálos fertőzéseket okozó gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok terjedésének rejtélyét.

2010.01.15 07:58medipress.hu

A meticillinrezisztens Stapyhlococcus aureus (MRSA) és a hozzá hasonló baktériumok egyre nagyobb problémát jelentenek a kórházak számára, a kutatók pedig szeretnének minél hamarabb rájönni, hogyan is jönnek létre ezek a kórokozók.

Norvég kutatók arról számoltak be, hogy az északi sarkvidéken élő jegesmedvék székletében nem találták nyomát hasonló baktériumoknak, vagyis a más állatok székletében tapasztalt baktériumok úgynevezett rezisztencia-génjei az ember közvetítésével kerültek oda.

Ezzel szemben az ember közelében élő állatok, így az őzek, rókák, sertések, kutyák és macskák esetében kimutatták az antibiotikumrezisztenciát. Trine Glad, a Tromsői Egyetem kutatója szerint ez a felfedezés választ ad arra a kérdésre, hogy a rezisztencia a természetben is előfordul-e vagy az antibiotikumok hatására alakul ki.

A szuper baktériumok megjelenése arra készteti a nagy gyógyszercégeket, hogy forduljanak vissza az antibiotikumokhoz, amiket az utóbbi években elhanyagoltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.