Nehezebben jutnak táplálékhoz

Izlandra tévedt, lelőtték a jegesmedvét

Az izlandi rendőrség eredetileg meg akarta menteni azt a jegesmedvét, amely több száz kilométeres távúszás vagy jégtáblás sodródás után keveredett a szigetországba, de az állat futásnak indult, mire lelőtték - jelentette be utólag Reykjavíkban a hatóság.

2008.06.19 14:41MTI

Az eset még kedden történt, és az benne az aggasztó, hogy két héten belül már a második fehér ragadozó vesztette életét hasonló körülmények között Izlandon, ahol nem honos ez az állatfaj. A második jegesmedvét hétfőn egy kutyáját sétáltató kislány pillantotta meg és riasztotta a rendőrséget. Az izlandi hatóságok eredetileg arra készültek, hogy altatólövedékkel semlegesítsék, majd visszatelepítsék természetes sarki környezetébe.
 
Megpróbálták észrevétlenül megközelíteni, az állat azonban felfedezte őket és futásnak eredt. A rendőrök attól tartották, hogy nyomát veszítik és a szabadon kóborló ragadozó embereket veszélyeztethet, ezért lelőtték. A jegesmedve hosszú kirándulását elősegítette a sarki jégmező olvadása, ami az éghajlat felmelegedésének következménye. A jégmező összehúzódása következtében a sarki ragadozó nehezebben jut táplálékhoz, ezért is vándorol messzebbre. 

Tudományos elemzések szerint a jegesmedve-állomány kétharmada kipusztul 2050-ig a sarki jégmező olvadása miatt. Az amerikai hatóságok május közepén a kihalás veszélyének kitett, fokozott védelemben részesítendő fajnak minősítették a jegesmedvét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.