Messziről is azt mondják, nem lesz baj

Az oroszok nem félnek, de szerintük a japánok rejtegetnek valamit

Az orosz szakértők szerint "az események bármilyen alakulása esetén sem várható jelentős nukleáris kiszóródás", jelenleg kizártnak tekintik, hogy sugárveszély érje az orosz Távol-Keletet, de úgy látják, a japán fél nem teljes körű információkat ad a Fukusima erőműben történtekről. Mindenesetre, az eddig a légkörbe került nukleáris részecskék osztódási ideje igen rövid, percekben és órákban mérhető.

2011.03.15 15:48MTI

A Roszatom szakértői a Komszomolszakaja Pravda című lapnak hétfőn úgy magyarázták a helyzetet, hogy a földrengés és a cunami miatt kimaradt az áramellátás és emiatt leállt az erőmű hűtő rendszere. Ettől a reaktort körülvevő zárt térben nagy mennyiségű pára kondenzálódott, és a nyomás csökkentése érdekében az üzemeltetők e pára kiengedése mellett döntöttek. A nyomás csökkent is, de a kiengedett párában radioaktív részecskék is vannak, s ettől megnőtt a nukleáris sugárzás az erőmű területén.

Orosz feltételezések szerint az áramkimaradás miatt a műszerek sem működnek megfelelően, s az erőműben dolgozók nem vették észre idejében, hogy a hűtővíz szintje a minimális megengedhető szint alá csökkent. Ettől túlmelegedett a reaktor és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely immár az épületben gyülemlett fel, és ez vezetett a robbanáshoz. A reaktor, benne a fűtőrudakkal épségben maradt, csupán az erőmű épülete semmisült meg. Hozzátették, hogy az eddig a légkörbe került nukleáris részecskék osztódási ideje igen rövid, percekben és órákban mérhető.

A Kommerszant című lapnak más orosz szakértők szintén állították, hogy a reaktortömbök épségben vannak. Alekszandr Loksin, a Roszatom elnök-helyettese, a japán helyzet megfigyelésére létrehozott bizottság elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy a Japánból érkező információk "ellentmondásosak és hiányosak". Ennek ellenére Loksin is azt állította, hogy a fűtőrudak az ép reaktorokban vannak, a légkörbe gáz halmazállapotú hasadási termékek kerülnek, és "a Roszatom számításai szerint az események bármilyen alakulása esetén is a nukleáris anyagok alapvető része az erőműben marad, jelentős kiszóródás nem várható".

Vlagyimir Kuznyecov, a Roszatom tudósa kedden kifejtette: a Japánból érkező információk nem teljesek, a japán hatóságok vagy rejtegetnek valamit, vagy maguk sem rendelkeznek teljes körű információval.

Kedden szakértők és politikusok egybehangzóan állították, hogy a sugárveszély semmiképpen nem ér el orosz területeket. Roman Vildfand, a Központi Meteorológiai Intézet igazgatója is elmondta, hogy a következő napokban a szélirány is ez ellen hat.

Hivatalos közlés szerint országszerte jelentősen megnövelték a sugárzási szintet mérő állomások számát, s ezek egyelőre sehol nem jelzik a sugárzás mértékének emelkedését.

Az orosz Távol-Keleten megnőtt ugyan a kereslet a jódra és a sugárzásmérőkre, de Oroszország egyetlen jódgyártója egyelőre nem tervezi a termelés növelését.

Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken a helyőrségek hivatalos közlés szerint készen állnak az evakuálásra, de egyelőre nem kaptak ilyen parancsot - jelentette az Interfax hírügynökség.

Vlagyimir Putyin kormányfő megbízta az illetékes főhatóságokat, hogy vizsgálják meg az orosz atomerőművek állapotát, de kijelentette, hogy az erőművek építésére vonatkozó terveket nem vizsgálják felül. Ugyanakkor felszólította az illetékeseket a távol-keleti szénhidrogén-lelőhelyek feltárásának és kitermelésének gyorsítására azzal, hogy a kieső japán kapacitások miatt a szigetországnak több nyersanyagra lesz szüksége.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, amely már közel százfőnyi mentőegységet és atomfizikust küldött Japánba, két kórházrepülőgépet tart készenlétben, amelyek bármikor elindulhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.