Csak a remény maradt?

Bevallották: súlyos a helyzet a Fukusima-1 atomerőműben

"Őszintén szólva súlyos a helyzet" a japáni Fukusima-1 atomerőműben, miután a földrengés óta szerencsétlenségek sorozata történt ott, és radioaktív szennyeződés került a légkörbe - jelentette ki kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügyi ügynökségének igazgatója.

2011.03.15 14:45MTI

"Csak remélni lehet, hogy a helyzet szerencsésen alakul, de őszintén szólva, most súlyos. A legfrissebb hírek szerint a 2. reaktornál olyan problémák vannak, amelyeket nem ismertünk eléggé, és amelyek repedést okozhattak, lehetővé téve sugárszennyeződés kijutását" - mondta Luis Echavarri egy spanyol rádióban.

Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte: elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amelyben kiégett üzemanyagrudakat tárolnak, és kedden már egyszer meggyulladt, de a tüzet eloltották. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető, a TEPCO cég minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására.

Felvétel a berobbant blokkról - Fotó: asahi.com, Hukuzima, 2011.03.15.

A keddi két robbanás után nyolc órával az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, hogy szerencsére egyelőre nyugati szél fúj a térségben, és a Csendes-óceán fölött szétoszlatja a szennyeződés alkotta felhőket. "Minden meteorológiai körülmény szerencsésen alakul, a szennyeződés nem Japán belseje, és nem is bármely más ország felé tart" - mondta genfi sajtóértekezletén Maryam Golnaraghi, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Gregory Hartl pedig azt mondta Genfben: a japán hatóságok megteszik a megfelelő intézkedéseket a lakosság védelmében a radioaktív szennyeződés ellen. Japán egyelőre nem kérte a WHO segítségét, de annak szakemberei készen állnak arra, hogy szükség esetén oda utazzanak.

A nukleáris katasztrófa-elhárítási központba elért a robbanás híre - Fotó: asahi.com, Y. Mizuno, 2011.03.15.

Közben Japánban közölték, hogy a Tokiótól száz kilométerrel északra lévő Maebasi városban a sugárzási szint elérte a természetes tízszeresét. Tokióban viszont továbbra is minimális a növekmény.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a kedvező meteorológiai viszonyok miatt visszarendelte Japánhoz közel a Ronald Reagan repülőgép-hordozót, amelyet egy nappal korábban utasított arra, hogy a sugárveszély miatt hagyja el a térséget. A repülőgép-hordozóval együtt a haditengerészet több más hajója is megközelítette a szigetországot.

Négy nappal a hatalmas földrengés és a szökőár után egy férfit is élve találtak a mentők egy ház romjai alatt. Korát nem közölték. Nem sokkal korábban jelentették be, hogy egy életben maradt hetvenéves asszonyra bukkantak a házában, amelyet elsodort a cunami, de épen maradt. Az asszonyra Ocucsi városban találtak rá Ivate prefektúrában, a férfira pedig Isimaki városban, Mijagi prefektúrában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.