Újabb földrengések, cunamiriadó

Cunami-riadó: borzasztó veszélyben a fukusimai atomerőmű

Soha nem mért erősségű, 8,9-es földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. Gátak szakadtak át, épületek rongálódtak meg, egy atomerőmű pedig robbanás közeli állapotba került.

Újabb megdöbbentő képek Japánból: hatalmas földrengés rázta meg az országot képgaléria

2011.03.11 23:35ma.hu

Már 32 halálos áldozatról számolnak be a hírforrások, és tíz méter magasságban csapnak fel Tokióban a szökőár-hullámok. A többmilliós város mégis jól veszi az akadályokat: az eddig ismeretlen erejű földrengés és a károk ellenére fegyelmezettek, pániknak nyoma sincs, mindenki igyekszik segíteni az áldozatok mentésében.

A japán hírtelevízió arról mutat képeket, ahogyan a hatalmas hullám elsodorja nemcsak a törmeléket, de épületeket dönt össze, az autókat és a hajókat pedig a parttól több száz méterre, a szárazföld belseje felé tolja.

A videón jól látható, ahogy az autósok nagy sebességgel próbálnak meg elmenekülni a vízfal elől. A tanyákkal körülvett Sendai víz alá került, a hullámok pedig egy egész autópályányi kocsit sodortak a város repülőterére.

A városban feltörő tüzek közben elértek egy olajfinomítót is, Tokió közelében Ichihara város olajtartályai messziről láthatóak, miközben óriási lángnyelvek csapnak fel belőlük.

"Nincs pánikhangulat, csak rettentő rosszul vagyunk az épületek folyamatos hullámzása miatt" - számolt be egy helyi dolgozó, aki szintén részt vesz a mentési munkálatokban.

A világ leghalálosabb földrengései

2004. december 26. Szumátra, Indonézia: 9,1-es erősségű földrengés és szökőár, a csendes-óceáni régióban 227 898 embert öl meg
2010. január 12. Haiti: 7,0 erejű rengés, 222 570 halott
2008. május 12. Szecsuán, Kína: 7,9-es rengés, 87 587 halott
2005. október 8. Pakisztán: 7,6-os rengés, 80 361 halott
1990. június 20. Manjil, Irán: 7,4-es rengés, 40 ezer halott
2003. december 26. Bam, Irán: 6,6-os rengés, 31 ezer halott
2001. január 16. Gujurat, India: 7,7-es rengés, 20 023 halott
1999. augusztus 17. Izmit, Törökország: 7,6-os rengés, 17 118 halott
1993. szeptember 30. Latur, India: 6,2-es rengés, 9748 halott
1995. január 16. Kobe, Japán: 6,9-es rengés, 5530 halott

Az előzmények

Hatalmas károkat okozott a Japánra lecsapó földrengés és az ezt követő szökőár-hullám. A magyar idő szerint hajnalban kitört földrengés még Japánban is extrém erejűnek bizonyult, 8,9-es erősséget mutattak a szeizmográfok.

A japán televízió az ország egész területéről csak elsodort autók, hajók, összedőlt házak képét mutatja, a természeti katasztrófa nyomában pedig újabb szökőárok csapnak fel, és tűzeső borítja a városokat.

A rengés, amely Miyagi és Fukushima városától mintegy 125 kilométerre, a tenger 10 kilométeres mélységéből indult ki, hatása 400 kilométerre terjedt el és elérte a japán fővárost is. Az emberek a hivatalokból az utcára özönlöttek, a legerősebb földmozgást helyi idő szerint délután 3/4 háromkor mérték, a hatóságok pedig a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el országszerte.

Tokióban leállt a közlekedés, a lifteket is kikapcsolták az épületekben, és több ezer ember gyűlt össze a nagyobb tereken és főbb közlekedési csomópontokban. Leállították az atomerőműveket is, Naoto Kan miniszterelnök szerint nem szivárog semmiféle sugárzó anyag.


Streaming Video by Ustream.TV

Fotó: MTI (További képek a galériában)

A szökőár elleni készültségi fokozatot kiterjesztették a Fülöp-szigetekre, Indonéziára, Tajvanra a Csendes-óceán partjánál, valamint Oroszországra és Hawaiira is. Egyes szakvélemények szerint a cunami hatása akár Chilét is elérheti.

Egy tokiói csarnokban, ahol épp diplomaosztó ünnepséget tartottak, 20 ember sérült meg, amikor az épület összeomlott. A katasztrófában országszerte százak veszthették életüket. A miniszterelnök televíziós beszédében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és bejelentette, hogy felállítottak egy katasztrófa-elhárítási központot.

A rengés pontos erejéről egymásnak ellentmondó hírek terjednek, a japán miniszterelnök 8,4-es erősségről beszélt, a legtöbb hivatalos jelentés viszont a Richter-skála szerint 8,9-es erejűre teszi a katasztrófát.

Több száz holttestet találtak egy strandon a földrengés után

Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami után. A város közelében található egyik olajvegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt.

A legfrissebb jelentések szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőár elsodort egy személyvonatot, és a hatóságok egyelőre nem találják a szerelvényt.

Az NHK állami televízió legutóbb arról számolt be, hogy eléri a kilencvenet is a természeti katasztrófa halálos áldozatainak a száma.


Live video chat by Ustream

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Elérte Hawaiit a cunami

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.