Súlyos utórengések

Képekkel és élő videóval! - Cunami csapott Japánra, Tokiót is elérte - Legalább 19 halott!

Hatalmas földrengés rázta meg Japánt, miután cunami csapott le a szigetország északkeleti partvidékére. A soha nem látott erejű rengés nyomában újabb szökőárok és tűz vonul át az országon.

Megrázó képek: Cunami csapott Japánra - mindenki menekülne képgaléria

2011.03.11 10:22ma.hu

Hatalmas károkat okozott a Japánra lecsapó szökőár és az ezt követő földrengés-hullám. A magyar idő szerint hajnalban kitört földrengés még Japánban is extrém erejűnek bizonyult, 8,9-es erősséget mutattak a szeizmográfok.

A japán televízió az ország egész területéről csak elsodort autók, hajók, összedőlt házak képét mutatja, a természeti katasztrófa nyomában pedig újabb szökőárok csapnak fel, és tűzeső borítja a városokat.

A rengés Miyagi és Fukushima városától mintegy 125 kilométerre, a tenger 10 kilométeres mélységéből indult ki, hatása 400 kilométerre terjedt el és elérte a japán fővárost is. Az emberek a hivatalokból az utcára özönlöttek, a legerősebb földmozgást helyi idő szerint délután 3/4 háromkor mérték, a hatóságok pedig a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el országszerte.

Tokióban leállt a közlekedés, a lifteket is kikapcsolták az épületekben, és több ezer ember gyűlt össze a nagyobb tereken és főbb közlekedési csomópontokban. Leállították az atomerőműveket is, Naoto Kan miniszterelnök szerint így nem szivárog semmiféle sugárzó anyag.

A szökőár elleni készültségi fokozatot kiterjesztették a Fülöp-szigetekre, Indonéziára, Tajvanra a Csendes-óceán partjánál, valamint Oroszországra és Hawaira is. Egyes szakvélemények szerint a cunami hatása akár Chilét is elérheti.


Video streaming by Ustream

Egy tokiói csarnokban, ahol épp diplomaosztó ünnepséget tartottak, 20 ember sérült meg, amikor az épület összeomlott.

Az első hírek 19 halálos áldozatról szólnak, de ez a szám a következő órákban még változhat: országszerte százak veszthették életüket.

A miniszterelnök televíziós beszédében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és bejelentette, hogy felállítottak egy katasztrófa-elhárítási központot.

A rengés pontos erejéről egymásnak ellentmondó hírek terjednek, a japán miniszterelnök 8,4-es erősségről beszélt, a legtöbb hivatalos jelentés viszont a Richter-skála szerint 8,9-es erejűre teszi a katasztrófát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.