A francia Zöldek vitát kezdeményeztek

Elég biztonságosak-e az európai atomerőművek?

A földrengés sújtotta, észak-japáni fukusimai atomerőmű megrongálódása miatt heves vita kezdődött a Zöldek és a kormányzat között a franciaországi reaktorok biztonságát és jövőjét illetően.

2011.03.14 17:00MTI

Franciaország az Egyesült Államok után a világ második legjelentősebb nukleáris hatalma: az ország 19 atomerőművében működő 58 reaktor a franciák áramellátásának mintegy 75 százalékát adja.
   
Miközben a francia sajtó a fukusimai atomerőmű-balesetek után azonnal megkongatta a vészharangot, a kormányzat eleinte inkább nyugtatni próbálta a lakosságot. 
   
Eric Besson ipari miniszter pénteken még úgy nyilatkozott, hogy Japánban "nem történt nukleáris katasztrófa és annak semmi köze Csernobilhoz". Daniel Cohn-Bendit, az ellenzéki Zöldek részéről erre úgy reagált, hogy a miniszter megszólalása a francia állam 1986 óta folytatott hagyományába illeszkedik.
   
"(A Zöldek) biztosak voltak abban, hogy megismételjük a csernobili tévedést, amikor azt hangoztattuk, hogy a felhő nem éri el Franciaországot" - válaszolta a miniszter, aki egy hétfő reggeli rádióinterjúban már nem zárta ki, hogy nukleáris katasztrófa fenyeget Japánban.
   
A francia kormány kommunikációja a hétvége során sokat finomodott: Francois Fillon miniszterelnök vasárnap már nem titkolta nyugtalanságát és válságtanácskozást tartott a kérdésben illetékes hat tárca vezetőjével. A hatóságok pedig jelezték: szeretnék a Japánban történt katasztrófa minden tanulságát levonni.
   
Az ellenzékhez tartozó Zöldek azonnal támadásba lendültek és Daniel Cohn-Bendit ötlete alapján hivatalosan is népszavazást kezdeményeztek a franciaországi atomerőművek jövőjéről: a párt vezetői mintegy háromszáz támogatójuk élén a párizsi Trocadéro téren követelték vasárnap a referendum kiírását. Még a nukleáris energia támogatásáról ismert Nicolas Hulot is csatlakozott hozzájuk, és nemzeti vitát sürgetett a kérdésről. Ő környezetvédő tévéműsoráról nevezetes, illetve arról, hogy 2007-ben rákényszerített öt államfőjelöltet - köztük a később megválasztott Nicolas Sarkozyt is - annak aláírására, hogy megválasztása esetén elsőrendű fontosságot ad a környezeti válság kezelésének.

 

Miközben a nagyobbik ellenzéki párt, a szocialisták - akik hagyományosan atomerőmű-pártiak - egyelőre nem szólaltak meg a témában, a kormány mindenesetre visszautasított minden kezdeményezést az atomenergia ellen..
   
"Nem hiszem, hogy le tudnánk vagy le kellene mondanunk az atomenergiáról, amely, ha figyelünk a biztonságára, jó energia" - válaszolta a Zöldeknek a környezetvédelmi miniszter. Nathalie Kosciusko-Morizet egyébként "közönségesnek" nevezte, hogy a japán balesetet a Zöldek megpróbálják kihasználni és a francia atomenergiáról kezdeményeznek vitát. Hasonlóan nyilatkozott Jean-Francois Copé, a kormánypárt vezetője is.
   
A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet az egész országot kizárólag megújuló energiaforrásokból ellátni. Kosciusko-Morizet azt is elmondta, hogy a francia atomerőművek teljes mértékben védettek a természeti katasztrófákkal szemben, és tízévente új biztonsági rendszerrel látják el őket. 
   
Henri Guiano, a köztársasági elnök személyes tanácsadója pedig egyenest úgy vélte, hogy a japán baleset kedvezni fog a francia nukleáris ipar fejlődésének, amely mindennél biztonságosabb. 
   
Stéphane Lhomme, az atomerőművek bezárást sürgető Nukleáris Megfigyelő-intézet nevű civil szervezet elnöke szerint felháborító a francia kormányzat hozzáállása, amely a Zöldeket azzal vádolja, hogy a helyzetet ki akarják használni, miközben ők negyven éve figyelmeztetnek a nukleáris energia veszélyeire.
   
A környezetvédő szerint a kormány most ugyanúgy nem érti, hogy mi történik, mint ahogy a lemondásra kényszerült Michele Alliot-Marie korábbi külügyminiszter sem értette meg az arab forradalmak kitörésekekor, hogy összeomlóban vannak a észak-afrikai diktatúrák és azok mellett a végsőkig megpróbált kiállni. "Most ugyanez történik. Fel kell hagyni a nukleáris energiával Franciaországban!" - tette hozzá Lhomme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.