Atomerőművek az áramszükségletek miatt?

Egyre több arab ország kezd nukleáris programokba

Egyre több közel-keleti arab ország dönt atomerőművek építéséről, hogy kielégítse a gazdasági és demográfiai növekedés miatt rohamosan bővülő áramszükségletét, s hogy ezzel is reagáljon Irán ilyen jellegű erőfeszítéseire.

2010.09.20 19:55MTI

A régióban számos ország jelentette be a közelmúltban, hogy polgári nukleáris programok elindítását tervezi. Az egyértelmű gazdasági kényszer - az egyre növekvő kereslet szembesülése a források korlátozottságával - nem az egyetlen ok, amiért atomerőművek építésével is számolnak az országok vezetői - mondta Leila Benali, a cambridge-i Energiakutató Intézet egyik illetékese.

"Az atomerőművek építésének szándékát általában gazdasági szempontokkal indokolják, de a háttérben stratégiai okok húzódnak meg"- állította a szakértő.

"Amint Irán nyilvánosságra hozta a saját atomenergia-programját, világossá vált, hogy egyszer csak a régió más országainak is kell valamit tenniük, hogy ellensúlyozzák Iránt, tegyék bár azt presztízsből vagy elrettentésből" - tette hozzá. Az első iráni atomerőmű augusztus végére készült el Busehr városában, orosz segítséggel.

A nyugati hatalmak Iránt azzal gyanúsítják, hogy a polgári nukleáris program leple alatt atomfegyvereket fog előállítani. Teherán viszont kategorikusan cáfolja a feltételezést. Elsőként a világ legnépesebb arab országának számító Egyiptom lépett Irán nyomdokaiba, amikor úgy döntött, hogy négy atomerőmű felépítését tervezi 2025-ig.

Az afrikai ország, amelyben összesen 80 millióan élnek, és népessége az elmúlt harminc évben megduplázódott, augusztus végén jelentette be, hogy az első, 1000 megawatt teljesítményű erőművet a Földközi-tenger partján fekvő ed-Dabaában fogják felépíteni, és várhatóan 2019-ben kezdi majd meg működését. Az ország áramszükséglete csak az elkövetkező négy évben 6-7 százalékkal növekedhet, míg fosszilis energiaforrásai harminc éven belül ki fognak merülni.

Egyiptom mellett a térségben Jordánia is nukleáris programba kezdett: ez az ország jelenleg energiaszükségletének 95 százalékát importálja. Amman több megállapodást írt alá különböző országokkal (legutóbb Japánnal), s az a célja, hogy 2015-ben működésbe lépjen az első jordániai atomerőmű. Az ország az ivóvízben legszegényebb államok közé tartozik, így a központot az áramtermelés mellett a tengervíz sótalanítására is használják majd.

"Az atomenergia iránti megnövekedett érdeklődés a térségben az olaj magas árához köthető" - mondta a jordániai Atomenergia Bizottság elnöke. "Azok az országok, amelyek nem rendelkeznek olajkészletekkel, immár alternatívákat keresnek" - tette hozzá.

Ugyanakkor az olajban és földgázban gazdag országoknál, mint például Kuvaitban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is megfigyelhető az atomerőmű-építési tendencia.

Ez utóbbiak már 2009 végén kiválasztották azt a dél-koreaiak vezette konzorciumot, amely a 20,4 milliárd dolláros költségvetésből négy atomerőművet fog felépíteni.

Az első a szaúd-arábiai határ közelében található Braka városában lesz, és a tervek szerint 2017-re fog elkészülni. Az előrejelzések szerint az arab ország áramszükséglete 2020-ig a duplájára fog növekedni.

Az építkezési hullámhoz csatlakozva Kuvait is atomerőművek építéséről szóló együttműködési szerződést írt alá Japánnal és Franciaországgal. A kuvaiti elképzelések szerint a következő 20 évben négy ilyen erőművet építenek majd.

Az energiaellátás javítása annál is fontosabb, mert például idén júniusban - a rendkívül meleg időjárás miatt - a lakosságnak számos üzemzavarral és áramszünettel kellett megküzdenie.

A világ olajkészletének ötödét birtokló Szaúd-Arábia is zöld utat adott egy nukleáris programnak, hogy változatosabbá tegye energiatermelő forrásait. A program francia együttműködéssel valósul majd meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.