Nem tudják, vagy nem mondják, mi robbant?

Kétes hírek a japán atomerőmű-robbanásról

Robbanás hallatszott a Fukushima melletti atomerőmű 1-es blokkból - az erőművet a hatalmas pénteki földrengés tépázta meg. A Tokyo Electric Power Co. megerősítette a hírt, majd 10 perccel később fehér füst tört elő az épületből. Több ember megsérült a dolgozók közül, akiket kórházba vittek. Az információk szerint a mennyezet omlott be a reaktor épületnél.

2011.03.12 14:49ma.hu/MTI
A könnyűvizes reaktor belseje

A Fukushimai atomerőmű 1-es blokkjában történt robbanásról korántsem egyértelműek a hírek: számos forrás szerint a reaktor mennyezete omlott be, de az sem kizárt, hogy a túlhevülés eredményeként nukleáris robbanás történt. Az biztos, hogy a japán atomerőművek történetének csaknem fél évszázadon át ez volt eddig a legsúlyosabb nukleáris balesete. Egyre veszélyesebbé válik a reaktor központja. Észleltek jódot és céziumot, melyek az atommaghasadással kapcsolatosak.

Nukleáris balesetek megelőzésére Japánban az építkezés során "öt dupla fal" építéssel korlátozzák a radioaktív anyag kiszabadulását. A jelenlegi robbanás a reaktor legkülső burkát, falát érinti, a belső falak helyzete nem ismert. 1015 microSievert óránként a sugárzás a helyszínen, így nem lehet felmérni a károkat és robbanás igazi okát. Az átlagos éves sugárterhelés Magyarországon: 3 milliSievert/év

A tervek szerint tengervízzel fogják hűteni a reaktorokat

Edano Jukio, a japán kormány szóvivője tájékoztatást adott arról, hogy a reaktort egy acéltartály (konténer) borítja, ezt pedig egy betonépítmény vette körül. A hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. A betonépítmény összeomlott, a benne levő acéltartályban azonban nem volt robbanás, a konténer nem károsodott.
   
Elmondta, hogy a reaktor belsejét tengervízzel fogják feltölteni, hogy lehűtsék és csökkentsék benne a nyomást. A feltöltés 5-10 órán keresztül fog tartani, a teljes hűtési folyamat viszont 10 napig is eltarthat.
   
A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a robbanás előtti szinthez viszonyítva nem tapasztaltak jelentős változást a sugárzás erősségében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.