Megindult a szivárgás?

Kritikus állapotban vannak az atomerőművek Japánban

Két erőműből is ki kellett engedni a radioaktív gőzt, Fukusima egész környékén már kimutatható a radioaktív cézium jelenléte, de van jó hír is. Mindenesetre magyar áldozatról nem tudni.

2011.03.12 08:15MTI

Radioaktív cézium jelenlétét mutatták ki szakemberek szombaton a Japán északi részén fekvő Fukusima kormányzóság egyik atomerőművének közelében, amely az előző napi, pusztító erejű földrengés óta számos gonddal küszködik - jelentette a Kyodo hírügynökség az atomenergetikai biztonsággal foglalkozó japán hivatalra hivatkozva.

A beszámoló szerint a fukusimai 1-es atomerőmű közelében mutatták ki a radioaktív céziumot.

A japán rendőrség szombati közlése szerint több mint 215 ezer embert menekítettek ki biztonságosnak vélt helyre Japán északi és keleti részén a földrengést és az által kiváltott tengeri szökőárt követően. Ebbe beletartozik az a 45 ezer fő is, akiket a két fukusimai atomerőmű tíz kilométeres körzetéből evakuáltak.

Radioaktív gőzt engedtek ki két reaktorból

A Fukusima erőmű még épen - Fotó: asahi.com

Radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima egyik atomerőművének reaktoraiból szombaton, hogy csökkentsék a bennük szokatlanul magasra emelkedett nyomást; előzőleg egy másik erőműben is ugyanilyen műveletet hajtottak végre.

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.

Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé.

Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

A két fukusimai erőmű egymástól 12 kilométer távolságra - a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra - található. A földrengést követően a két erőműben összesen öt reaktornál - az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál - rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot.

Rendőrség: több mint ezren haltak meg vagy tűntek el

Több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el a Japán északkeleti partvidékét pénteken megrázó, 8,9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott tengeri szökőár következtében - derült ki a rendőrség által szombaton frissített veszteségmérlegből. A tokiói magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar állampolgár is a természeti csapás áldozatául esett volna.

Bozsik Béla, a magyar külképviselet ügyeletes diplomatája közép-európai idő szerint szombaton hajnalban az MTI-nek telefonon elmondta: átadták a japán külügyminisztériumnak azon magyar állampolgárok nevét, akik a nagykövetség nyilvántartása szerint a katasztrófa sújtotta területen élnek, de a tárca eddig nem jelezte, hogy az áldozatok között lennének. A nagykövetség hat magyar állampolgár iránt érdeklődött. Japánban összesen mintegy négyszáz magyar él, s feltételezhető, hogy magyar turisták is tartózkodnak a szigetországban, de ők rendszerint nem a most természeti csapás sújtotta vidékeket keresik fel - fűzte hozzá a diplomata.

A japán rendőrség veszteségmérlege szerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban.

Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város strandján találták meg, miután a térségen végigsöpört a szökőár tíz méter magas hulláma. A cunami feltételezések szerint 1200 háztartást érhetett el a körzetben.

A halálos áldozatok mellett 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek, mert a katasztrófa sújtotta övezetek nagy száma miatt továbbra is nehézségekbe ütközik az információgyűjtés.

Épségben előkerültek egy elsodort hajó utasai

Épségben előkerültek annak a hajónak az utasai, amelyet pénteken sodort el egy földrengést követő tengeri szökőár Japán északkeleti partjainál - jelentette szombaton a Jiji Press hírügynökség.

A hajó 81 utasát a japán fegyveres erők és a parti őrség helikopterei kimentették. A hajót a Mijagi prefektúrábeli Isinomaki kikötőjéből sodorta el a szökőár. A jármű Iszimaki város hajógyárának a tulajdona.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.