Zuhannak a tőzsdeindexek és a nyersanyagárak

A cunami elérte a tőzsdét is Japánban

A Japánt ért nagy erejű földrengés megrázta a nemzetközi pénz-és nyersanyagpiacokat is: az indexek jelentős csökkenést mutatnak.

2011.03.11 15:46MTI

Elsősorban a biztosítók, és viszontbiztosító cégek részvényeinek az árfolyama zuhant, de megroggyantak az energetikai és nyersanyagpiaci cégek is.

Elemzők rámutattak, a nemzetközi hangulat már eleve rossz volt az észak-afrikai és közel-keleti fejlemények, valamint az euróövezeti adósságválság miatt, amire csak rátett a rettenetes földrengés és szökőár.

Az arany kivételével szinte minden fontosabb nyersanyag ára csökkent - beleértve a kőolajat is -, mert Kína és az Egyesült Államok után Japán a világ harmadik legnagyobb nyersanyagimportőre. Bár a földrengés okozta károkat még egyáltalán nem lehet megállapítani, az biztos, hogy a japán gazdaság egyhamar nem fog talpra állni - legalábbis a földrengés által legjobban érintett északi régió - emiatt visszaesik a kereslet a nyersanyagok iránt.

A japán gazdasági növekedés esetleges lassulása kihatással lehet az éppen csak lábadozó világgazdaságra. Az olaj ára közel 3 dollárral csökkent pénteken kora délután: az északi-tengeri Brent 112 dollárba került hordónként, csütörtökön későn ennél 2,86 dollárral volt magasabb az ára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.