Ha egy japán földrengés megrebbenti szárnyait...

Kétméteres hullámok fenyegetik Kalifornia partjait

Kétméteres hullámok fenyegetik Kalifornia partjait a pénteki japán földrengés keltette cunami következtében.

2011.03.11 17:28MTI

A Hawaiit és az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteket elérő első árhullámok nem okoztak károkat.

Kaliforniában lezárták a strandokat és a partvidéket, az állam legészakibb tengerparti városa, Del Norte, valamint a San Franciscótól délre található San Mateo körzetében pedig evakuálták a lakosság egy részét. A Hawaiin és az Egyesült Államok nyugati partvidékén - Alaszkában, Washington államban és Kaliforniában - található kőolaj-finomítókban cunami-készültséget rendeltek el.

A Chevron azt jelentette, hogy hawaii és kaliforniai létesítményeiben felkészültek a cunamira, a Valero pedig figyelemmel kíséri a fejleményeket, de kaliforniai üzemeiben nem módosított a termelés menetén.

Olajfinomító üzem lángol a Csiba prefektúrabeli Csiba városban - képgalériánk eléréshez Kattintson a képre! (fotó: MTI)


A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint hajnali 4 órakor értesítették a vészhelyzetről. Obama pénteken telefonon beszélt Kan Naoto japán miniszterelnökkel.

Bejelentette, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Japánnak a károk mentésében. Az amerikai haditengerészet jelentése szerint a Japánban állomásozó hadihajóiban nem esett kár.

Kanada Brit Columbia tartományában cunami-figyelmeztetést adtak ki és felszólították a helyi hatóságokat, hogy az alacsonyan fekvő tengerparti területekről evakuálják az embereket.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) által készített térkép a Csendes-óceánon a földmozgás epicentrumát mutatja (fotó: MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.