Nem lehet elkerülni az atomkatasztrófát?

Képekkel! Japánra újra lecsap az atom

Amennyiben létezik ország-karma, úgy a japánok esetében történelmüket végigkísérik a földrengések, cunamik és nukleáris katasztrófák. Most ez a három egyszerre nehezíti Japán életét. Az emberek fejvesztve menekülnek, noha bejelentették: visszaesett a légköri radioaktivitás szintje, csak potenciálisan veszélyes az egészségre.

2011.03.15 08:29MTI/ma.hu

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal.

Közben új hivatalos adatokat közöltek az atomerőmű zavarait is előidéző pénteki természeti csapás, a szigetország északkeleti partvidékét sújtó földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatairól. E szerint 2414-en vesztették életüket, és 3118 embert tartanak nyilván eltűntként. Becslések szerint tízezernél is több emberéletet követelhetett a természeti katasztrófa.

NASA felvétel - az asahi.com szerint jól látható, hogy milyen károkat okozott a robbanás - Fotó: asahi.com, NASA, 2011.03.15.

A radioaktív sugárzást azután kezdték el sűrűbben mérni Tokióban, hogy a japán fővárostól 250 kilométernyire északra fekvő fukusimai atomerőműben robbanás történt, és tűz ütött ki, amelynek következtében radioaktív szivárgás lépett föl. Emiatt megnőtt a sugárzó anyagok koncentrációja, és a szél déli irányba sodorta a radioaktív részecskéket.

Egy másik felvétel a berobbant blokkról - Fotó: asahi.com, Hukuzima, 2011.03.15.

Hivatalos közlés szerint időközben eloltották a négyes reaktorban keletkezett tüzet. Mint ismeretes, a nukleáris erőműben azután jelentkeztek súlyos rendellenességek, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd a földmozgást követően szökőár pusztított. A természeti csapás a még nem végleges hivatalos adatok szerint is több ezer halálos áldozatot követelt.

Fejvesztve menekülnek a japánok

A természetesnél nagyobb radioaktív sugárzásról szóló hírek pánikot keltettek kedden a japán fővárosban, folytatódik a létszükségleti cikkek felvásárlása az üzletekben, sokan pedig elutaznak Tokióból.

Több külföldi nagykövetség is felszólította alkalmazottait és a Japánban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a sugárfertőzött országrészeket, ami leginkább azt jelenti, hogy Tokióból ideiglenesen utazzanak vidékre.

A sugárfertőzöttség veszélyességi szintje - Fotó: asahi.com, 2011.03.15.

Mindazonáltal a japán fogyasztásügyi miniszter sajtóértekezletén felszólította a lakosságot, hogy ne vásároljanak föl mindent a boltokban, mert ezzel akadályozzák a megfelelő mennyiségű létszükségleti cikk eljuttatását azoknak, akik a földrengésben és a szökőárban földönfutóvá váltak, vagy akiket a sugárzási szint megemelkedése miatt el kellett költöztetni otthonukból.

A nukleáris katasztrófa-elhárítási központba elért a robbanás híre - Fotó: asahi.com, Y. Mizuno, 2011.03.15.


Tűz ütött ki az atomerőműben, nőtt a sugárzás szintje

A hírek szerint robbanás következtében gyulladt ki a 4-es reaktor. "Jelentős a kockázata" annak, hogy további radioaktív részecskék szabadulnak ki a reaktorokból - mondta Kan Naoto, japán miniszterelnök.

Edano Jukio, a kabinet főtitkára, kormányszóvivő azt mondta, az egészségre káros a sugárzás szintje az erőműnél, és a szivárgás miatt egyre növekszik. Az erőműtől távolabb alacsonyabb a radioaktivitás - fűzte hozzá.

Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be.

Bejelentik azt, amitől mindenki rettegett - Fotó: asahi.com, 2011.03.15.

A felhívás lényegében a Fukusima-1 atomerőműtől 20 kilométernél távolabb lakókra vonatkozik, mert azt a 200 ezer embert, aki az erőmű 20 kilométeres körzetében lakik, már szombaton fölszólították, hogy hagyja el lakóhelyét. Tíz kilométeres körben evakuálták a Fukusima-2 erőmű környékét is.

A robbanás előtt nagyjából öt órával kezdtek tengervizet pumpálni a reaktorba, hogy megakadályozzák a fűtőelemek túlhevülését. Az uránium fűtőrudakat hétfőn több mint két órán át nem borította hűtővíz, ezért megnőtt egy esetleges magolvadás veszélye. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az atomerőművet üzemeltető tokiói Elektromos művek (Tepco) közölte, a helyzet "rossz". A tájékoztatás szerint ugyan a kettes reaktornál közvetlenül a robbanás után magasabb sugárzást mértek, de ez nem jelent veszélyt az egészségre. Ennek ellenére elrendelték a még az erőműnél lévő dolgozók egy részének "biztonságba helyezését".

Később közölték, a robbanás után átmenetileg a határértéket 16-szorosan meghaladó, óránként 8217 mikrosievert sugárzást mértek az erőműnél.

Előzőleg, helyi idő szerint nem sokkal reggel 6 óra után robbanás következett be a Fukusima-1 kettes számú reaktorblokkjában. A detonáció következtében sugárzó anyag került a szabadba, amelyet hírek szerint déli irányba, a főváros, Tokió felé sodor a szél. A 8,5 milliós metropolis - amelynek tágabb körzetében több mint 35 millióan laknak - 250 kilométernyire délre van a Fukusima atomerőmű-komplexumtól.

A tokiói francia nagykövetség közlése szerint, "csekély" radioaktív tartalmú felhő tart a japán főváros felé. Aggodalomra semmi ok - közölte a képviselet, amely ugyanakkor fölszólította a Tokióban tartózkodó franciákat, hogy maradjanak otthon. A szennyezés közép-európai idő szerint a reggeli órákban érheti el a metropolist, ha addig nem változik meg a szélirány - derült ki a nagykövetség közleményéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.