Rettenetes állapotok a katasztrófa miatt

A káosz és a rettegés az úr Japánban (+videó)

Japánban kétségbeesés, félelem és káosz terjed a hatalmas erejű földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán.

2011.03.14 16:05MTI

Hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, és korlátozzák az áramellátást. A bevásárlóközpontoknál és a benzinkutaknál hosszú sorok kígyóznak. Eközben  utórengések és rezgések erősíti az emberekben a félelmet. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt.
   
Honsú sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után,de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak.
   
A rendőrség hétfőn ötezerre tette a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek.
   
A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épületet tett tartósan használhatatlanná a pénteki nagy földrengés és a cunami.


   
A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan. Tokió több része szellemvárosra emlékeztetett a rengés utáni első munkanapon. Az atomerőművek leállása miatt mindenütt visszafogták az áramellátást. Szakaszosan van csak áramszolgáltatás. Egész városrészek borultak sötétségbe.
   
Az üzletekben bizonyos polcokat teljesen kiürítettek a készleteket felhalmozó vásárlók. Az élelmiszertől kezdve, az ivóvízen és a zsebtelepeken át a rizsig, konzervekig mindent felvásárolnak.
   
A város több benzinkútjánál kifogyott az üzemanyag. A még nyitva tartó kutaknál hosszú sorok várakoztak, voltak, akik kannákba is töltöttek, hogy legyen tartalékuk.
   
A vasúti közlekedés jórészt megbénult. A fővároson is áthaladó főbb vasútvonalon csak minden tízedik vonat közlekedett.
   
Több segélyszervezet a sugárszennyezéstől félve távozott Japánból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.