Ausztráliában

Apró rákkövületben találták meg a világ legrégibb spermiumát

Mikroszkopikus tanulmányok kimutatták, hogy a fosszíliákban konzerválódtak a rák nemi szervei, bennük a spermium az ondósejtekkel együtt szinte tökéletesen megőrződött.

2014.05.14 17:27MTI
Forrás: youtube.com

A világ legrégebbi spermiumát fedezték fel Ausztráliában, a 17 millió éves ondósejteket egy apró rákkövületben találták - közölték szerdán a kutatók.

"Teljesen váratlan volt sejtmaggal rendelkező fosszilis spermium felfedezése" - mondta Mike Archer, a New South Wales-i Egyetem biológusa.

A tudósok szerint az állat nemi szervein belül feltekeredve lévő spermium 1,3 milliméter hosszú, ezzel nagyobb, mint a rák maga.

Archer és kollégái a fosszíliát 1988-ban az ausztráliai Queensland államban lévő riversleigh-i őslénylelőhelyen találták, majd specialistákhoz küldték Melbourne-be. A kutatásban európai szakértők is részt vettek.

Mikroszkopikus tanulmányok kimutatták, hogy a fosszíliákban konzerválódtak a rák nemi szervei, bennük a spermium az ondósejtekkel együtt szinte tökéletesen megőrződött.

A szakértők kutatásuk eredményét a Proceedings című szaklapban mutatták be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.