8 ezer évvel ezelőtt...

Csigakövületek árulkodnak a nagy vándorlásokról

Az ember 8 ezer évvel ezelőtt vándorolhatott Dél-Európából Írországba - erre jutottak brit kutatók csigakövületek genetikai tanulmányozása révén.

2013.06.21 00:29MTI

A Brit-szigetek 10 ezer évvel ezelőtt kerültek ki a legutóbbi jégkorszak börtönéből, a tengerszint megemelkedett, és a mai Nagy-Britannia "elszigetelődött" a földrésztől. 

A szárazföldi állatok így már nem vándorolhattak szabadon és könnyedén a kontinensről a szigetre, különösen nem a mai Ír-szigetekre, kellett nekik némi segítség. Utóbbit a hajózás nyújtotta. A csigák potyautasokként kerülhettek Írországba, ahol meglehetősen sok olyan növény és állat él, amely genetikailag eltérő a brit földön őshonosaktól. 

A Nottinghami Egyetem kutatói felfedezték, hogy egy közönséges ír éticsigafajnak, a Cepaea nemoralisnak rendkívül közeli francia rokonai vannak: genetikailag szinte teljesen azonos a Pireneusok keleti felén élő fajjal. Minden bizonnyal onnan került ír földre, ám úgy tűnik, hogy a britet kikerülte, ami - a kutatók szerint - csakis emberi közreműködéssel történhetett. 

"Ha ez a csigafaj természetes úton telepedett volna meg Írországban, akkor brit földön is kellene lelni maradványaikból, ám egyszerűen nem találunk" - idézte Angus Davisont, a kutatásról írt tanulmány egyik szerzőjét a BBC. A csiga csemege volt az ember étrendjében már évezredekkel ezelőtt - ezt jól mutatják francia leletek -, még az sem kizárt, hogy tenyésztették őket. Ami igaz a csigára, részben igaz az emberre is. 

Az ír népesség genetikai kapcsolata egyértelmű a Dél-Európában élőkkel, bár közel sem olyan szoros, mint a csigáké - hangoztatják ír populációgenetikusok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.