Sokba kerülnek az állatos mentések

Még ilyet: Tűzoltókat kellett hívni a csiga megmentésére!

Azon már nem lepődik meg egyetlen tűzoltó sem, ha macskát kell megmenteniük, a kutyák és a lovak is beleférnek, de a halak és borzok már kissé meredeken hangzanak. A csigáról nem is beszélve!

2011.05.31 17:29ma.hu / MTI

Az utóbbi három esztendőben a feljegyzések szerint Nagy-Britannia tűzoltói 17 ezer állatot mentettek meg, ami legalább 3,5 millió fontba - 1 milliárd forintba - került. A költségeket azonban mindössze 4 tűzoltóság testálta rá a megmentett állatok tulajdonosaira.

A kimutatás szerint - egyáltalán nem meglepő módon - a macskák "vezetnek": 2400 mentéséhez kellett tűzoltó. Kutyából 2180 példány, lóból 1700 igényelt hasonló segítséget. Az már kevésbé egyértelmű, hogy mennyi szárnyashoz kellett a szirénázó piros autót hívni: 2090 madarat mentettek, ezen belül 1244 sirályt, 159 galambot, 57 hattyút és 12 papagájt.

Rókás esetük 26 volt a három év alatt tűzoltóknak, mókusos 19, görényes és borzos egyaránt 7, hörcsögös 10, de vízimentésben is jeleskedniük kellett: 11 halat és 7 delfint mentettek.

Fotó: thebabysbuncle.com


A legextrémebb eset viszont kétségtelenül egy csigás volt: egy idős nő házának falán mászott felfelé az állat, ami annyira megrémisztette a nénit, hogy kihívta a tűzoltókat. A sok mindenre kiképzett lánglovagok fél kézzel megoldották a problémát: leszedték a csigát és távolabb elengedték.

A néni megnyugtatása volt a feladat embert próbálóbb része. Anton Philips, a Hampshire-i tűzoltóság állatmentő szakembere hangsúlyozza, hogy minden esetben közvetetten embereket mentenek, vagy legalábbis megelőző jelleggel. Ha ugyanis nem a tűzoltók mentik meg az állatokat, akkor nagy valószínűséggel megpróbálja valaki más, aki viszont komoly veszélybe kerülhet és utána mehetnek a tűzoltók őt menteni.

Példaként egy kiskacsacsapat mentésével próbálkozót hozott fel: az illető úgy beszorult egy csatornába, hogy kiszabadításához a tűzoltóknak fel kellett bontaniuk felette az út aszfaltját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.