Afrikai kenőpénzek a választás előtt

Karacsigate: valami piszkosba lóghat Sarkozy keze?

A bőröndben kínált afrikai kenőpénzektől a pakisztáni fegyverelőadásokból visszautalt jutalékokon át, a párizsi városházán papíron alkalmazott pártszimpatizánsokig mindennapossá vált Franciaországban a jobboldali politikusokat érintő korrupciós botrányok megszellőztetése.

2011.09.22 16:10MTI

Hét hónappal az elnökválasztás előtt, s a Karacsigate elérte az újraválasztására készülő Nicolas Sarkozy államfőt is.

A napilapok hasábjain az elmúlt hónapokban folytatásos regényként kiteregetett hihetetlen revelációk a nyolcvanas-kilencvenes jobboldali illegális pártfinanszírozásához kapcsolódnak, amikor is hatalmas csúszópénzek forogtak a háború után államosított nagyvállalatok, a cégvezetők, külföldi személyiségek és a gyengén finanszírozott pártok vezetői között. Franciaországban a kilencvenes években rendezték a pártok finanszírozását, így azóta elviekben megszűntek az ilyen jellegű ügyek, amelyek háttérként, illetve pénzforrásként szolgáltak a két nagy akkori jobboldali rivális, Edouard Balladur és Jacques Chirac közötti leszámoláshoz. A két politikus jobbkezének tekintett Nicolas Sarkozy, illetve Dominique de Villepin azonban a mai napig folytatja a rivalizálását a jobboldal vezető helyéért, és háborújuk választások közeledtével rendszeresen kiújul. Jacques Chirac alig két hete megkezdődött korrupciós perének fejleményeit hirtelen kisöpörte a médiából a Karacsigate, amelynek középpontjában Edouard Balladur 1995-ös elnökválasztási kampányának finanszírozása áll, s ez már közvetlenül is érinti Nicolas Sarkozyt, aki akkoriban pénzügyminiszter és az elnökjelölt szóvivője volt.

Az államfő két egykori munkatársa és barátja ellen csütörtökön vádat emelt egy vizsgálóbíró.

Azzal vádolják őket, hogy az 1994-ben Pakisztánnak eladott francia tengeralattjárók közvetítésért kifizetett legális jutalékokból kenőpénzeket vettek vissza Balladur kampányának finanszírozására, megközelítőleg 3 millió eurót. Több tanú is azt vallotta az ügyészségen, hogy egyikük, Nicolas Bazire kampányfőnök irodájában volt egy páncélszekrény, amelyben a kampányra gyűjtötték az adományokat.

A másik megvádolt személy elvált felesége a nyomozóknak azt mondta, hogy férje, aki akkoriban Sarkozy kommunikációs tanácsadója volt, kísérte el rendszeresen a legális közvetítőt Svájcba, ahonnan pénzzel teli bőröndökkel tértek haza, s ezeket Bazire irodájába vitték.

Egy másik ügyben, az afrikai államfőktől érkező kenőpénzeket állítólag 1997 és 2005 között Jacques Chiracnak és Dominique de Villepinnek szállító közvetítőt, Robert Bourgit is csütörtökön hallgatta ki az ügyészség. Az Elysée-palota Afrika-ügyi tanácsadója azt állítja, hogy a jelenlegi elnöknek soha nem szállított csúszópénzt. Ezt azonban cáfolja Pierre Péan újságíró A bőröndök köztársasága című új kötetében.

A tavasszal kirobban Bettencourt-ügy mellékszálaként a L,Oréal kozmetikai világóriás örökösének, Liliane Bettencourt-nak a volt könyvelője pedig azt vallotta az ügyészségen, hogy a milliárdos pénzekkel teli borítékokkal illegálisan támogatta Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányát.

A francia elnöki hivatal valamennyi állítást tagadja, de az ügyészég az összes ügyben vizsgálatot rendelt el, s ezek komolyan kihathatnak a hamarosan kezdődő elnökválasztási kampányra.

"A köztársasági elnöknek, aki a feddhetetlen köztársaságot tűzte zászlajára, magyarázattal kellene szolgálnia a közvetítőket, a jutalékokat és a bőröndöket illetően" - mondta az ellenzéki szocialisták nevében Pierre Moscovici. A centrista François Bayrou szerint pedig "ami most történik, az szégyen mindenkire nézve".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.