Fontos kutatás

A csokoládé javítja a nagy mocsári csiga memóriáját

A csokoládé javítja a nagy mocsáricsiga (Lymnaea stagnalis) memóriáját - derítették ki kanadai kutatók, akik kísérleteikről a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be részletesen.

2012.09.27 20:14MTI

A Calgary-i Egyetem két biológusa - Lee Fruson és Ken Lukowiak - arra volt kíváncsi, hogy miként hat az étrend az emlékezőtehetségre. Mivel a komplex emberi memóriát túl sok tényező befolyásolja, a kutatók választása a nagy mocsáricsigára esett, amelynél azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja tanulási képességeit a gyógyhatású flavonoid vegyületek egyik képviselője, a csokoládéban fellelhető epikatekin - olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

A kutatás szerint a csigákat meg lehet tanítani arra, hogy légzőnyílásaikat (pneumostoma) zárva tartsák, amennyiben oxigénszegény vízbe merülnek. Ezek a puhatestűek általában a bőrükön keresztül lélegeznek, ám amikor csökken a víz oxigéntartalma, pneumostomáikat kidugják a víz fölé, hogy pótlólagos oxigént nyerjenek. "Beidomíthatók" viszont arra, hogy gyenge érintésre zárva tartsák légzőnyílásaikat oxigénhiányos vízben.

A kutatók megállapították az epikatekinnek azt a koncentrációját a medencében (köbméterenként 15 milligramm), amelynél a vegyület nem befolyásolja a puhatestűek viselkedését, majd tesztelték a csigák memóriáját. Félórás tréning az oxigénhiányos vízben elegendő volt középtávú, három óránál rövidebb ideig tartó emlékek kialakítására.

A továbbiakban azt vizsgálták, hogy az epikatekin segítségével kialakítható-e hosszú távú, legalább 24 órán át tartó memória. A flavonoid vegyületet "megízlelő" puhatestűek egy nappal később is emlékeztek arra, hogy oxigénhiányos vízbe merülve össze kell zárni a légzőnyílásokat. Amennyiben pedig a csigák átestek két tréningen, három nappal később is "visszatartották a lélegzetüket". Az epikatekin tehát egyértelműen "felturbózta" a csigák memóriáját, a biológusokat azonban az is érdekelte, hogy mennyire tartósak ezek az emlékek.

Ken Lukowiak magyarázata szerint az emlékeket "felülírhatják" újabbak. Az eredeti információ azonban nem felejtődik el, és ha az újabb emlékek gyengén rögzülnek, helyreállíthatók a korábbi ismeretek. A kísérletek során a kanadai biológusok próbálták arra "rávenni" a csigákat, hogy nyissák ki légzőnyílásaikat, ám az epikatekinnel "kezelt" puhatestűek makacsul összezárták a pneumostomáikat: a flavonoid vegyület segítségével rögzült memória túl tartósnak bizonyult ahhoz, hogy kiiktathassák.

A kutatók azt is kiderítették, hogy az epikatekin közvetlenül hat az emlékeket raktározó idegsejtekre. A kísérlet eredményeit ugyan nem lehet egy az egyben az emberre vetíteni, a vizsgálat mégis önigazolást jelenthet a csokoládéimádóknak világszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.