1600 rendőr

Illegális lakók a foci-vb egyik stadionja mellett

Összecsapások törtek ki a rendőrség és házfoglalók között Rio de Janeiróban, miután a közelgő labdarúgó-világbajnokságra készülve a hatóságok megpróbálták kilakoltatni az illegális lakókat egy, a Maracana stadion mellett lévő épületből.

2014.04.12 08:05MTI
Forrás: Freedigitalphotos/nixxphotography

Helyszíni beszámolók szerint több mint 1600 rendőr vonult fel a helyszínen, akik az épületet birtokló Oi telefontársaság kilakoltatási parancsával felvértezve elkezdték kiűzni a házfoglalókat és ledózerolni az épület köré emelt fakunyhókat.

Az ingatlan mintegy ötezer önjelölt lakója közül néhány tucatnyian ellenszegültek az intézkedésnek, kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendőröket, amire a hatóság könnygázzal és gumilövedékekkel reagált. Az O Globo című lap értesülései szerint a közeli nyomornegyedekből vélhetően drogcsempészek lövéseket adtak le a rendőrökre. Az erőszak a nyomornegyedekre (favelákra) is átterjedt, a rendőrség több járművét felgyújtották.

A hatóságok szerint az összecsapásokban hét ember sérült meg, de a helyi média 19 sebesültről tud, közülük 12 állítólag rendőr. A történtekkel kapcsolatban 22 embert vettek őrizetbe.

Az évek óta elhagyatott épületet és környékét március 31-én kezdték ellepni a hontalan vagy lakbérüket fizetni képtelen emberek, akik egy kisebb kunyhófalvat is felhúztak a környéken.

A nyári futballvébé közeledtével a brazil hatóságok egyre több razziát hajtanak végre a meccshelyszínekhez közeli nyomornegyedekben, arra hivatkozva, hogy azok a szervezett bűnözés melegágyai. Ugyanakkor a hatóságokat sok bírálat is éri kemény fellépésük miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.