Stadion helyett egészségügyi fejlesztést!

Tüntetés a brazil-mexikói meccs színhelyén: 15 ezren a rendőrök és a könnygáz ellen

A hírügynökségi jelentések szerint mintegy 10-15 ezer ember - főleg fiatal - gyűlt össze a stadionhoz vezető útvonalon, amelyet a rendőrök igyekszenek szabadon tartani.

2013.06.19 21:12MTI
Fotó: MTI

A brazíliai Fortalezában is tüntetés kezdődött szerdán nem messze attól a stadiontól, ahol helyi idő szerint délután játsszák a brazil-mexikói labdarúgó mérkőzést. A hírügynökségi jelentések szerint mintegy 10-15 ezer ember - főleg fiatal - gyűlt össze a stadionhoz vezető útvonalon, amelyet a rendőrök igyekszenek szabadon tartani. Egyesek kövekkel dobálják a rendőröket, akik könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel válaszolnak, és vannak már sebesültek is.

A forgalmat elterelik, a 180 millió euróért felújított létesítménybe csak a nemzetközi szövetség (FIFA) néhány gépkocsiját engedték be a meccs kezdete előtt pár órával. A tüntetők jobb kommunális szolgáltatásokat szeretnének. "Azért tiltakozunk, mert a stadionokra költött pénzt az oktatásra és az egészségügyre kellene fordítani" - mondta a 18 éves Matheus Dantas. "Ébredj föl Brazília, egy tanár többet ér, mint Neymar" - skandálták egyesek a brazil válogatott támadójára célozva, aki 57 millió eurót ér a nemzetközi játékospiacon.

Az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy az elit rendőrség alakulatait vezénylik a Konföderációs Kupa hat helyszínére, hat városba. Rio de Janeiróban már bevetették őket egy hasonló tüntetés miatt. Fortalezába rajtuk kívül 6000 rendőrt vontak össze Ceara államból, amelynek ez a fővárosa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.