A társadalmi igazságtalanságok ellen

Folytatódtak a tüntetések Brazíliában

Kedd este ismét ezrek tüntettek a brazíliai Sao Paulóban a jövő évi labdarúgó vb túlzottan magas költségei és más társadalmi igazságtalanságok ellen. KÉPEK!

Nézze meg a képeket! képgaléria

2013.06.19 08:04MTI
A galériához KATT a képre!>>>

Ezalatt Dilma Roussef elnök - az országon végigsöprő történelmi tiltakozások másnapján - Lula da Silva korábbi államfővel tanácskozott a 11 milliós brazil metropoliszban. 

Kedd reggel Roussef, megpróbálva lecsitítani a kedélyeket, azt hangoztatta, hogy kormánya "meghallotta" az ország fél tucat nagyvárosát hétfőn elözönlő mintegy 250 ezer tüntető legitim törekvéseit. 

"Brazília erősebben ébredt mára" - mondta televíziós üzenetében az elnök, úgy fogalmazva, hogy keddi tüntetések léptéke a brazil demokrácia erejét, a lakosság civil törekvéseit mutatta. 

Közben hivatala bejelentette, az elnök villámlátogatást tesz Sao Paulóban, hogy elődjével és politikai mentorával, Luiz Inácio Lula da Silvával, illetve Fernando Haddad polgármesterrel megvitassa a tüntetéseket elindító tömegközlekedési tarifaemelés mérséklésének lehetőségét. Porto Alegre, Recife és más nagyvárosok máris csökkentették a múlt héten felemelt viteldíjakat. 

Este azonban ismét legkevesebb tízezren vonultak a Sao Paulo-i polgármesteri hivatal elé, ahol a megmozdulás megint zavargásokba torkollott. Többen ostrom alá vették a hivatalt, és megpróbáltak behatolni az épületbe, s a rendőrség könnygáz bevetésével válaszolt. A zavargás résztvevői felgyújtották a TV Record televízió közvetítő kocsiját, feldúltak egy közeli bankfiókot, kifosztottak néhány üzletet és összegraffitizték a nemrég felújított opera homlokzatát. 

A Datafolha brazil közvélemény-kutató 50 ezerre becsülte a Sao Paulo-i tüntetés résztvevőinek számát. Kisebb tüntetések voltak Rio de Janeiro egyik negyedében, Belo Horizontéban és további mintegy harminc brazil kisvárosban. Dilma Roussef elnök Sao Paolo-i tárgyalásról a sajtó szerint estig semmi sem szivárgott ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.