Folytatódnak a tüntetések

Nem pihennek a törökországi parkfoglalók

Bejelentették szombaton a törökországi kormányellenes tüntetések bölcsőjének számító Gezi parkban táborozó tüntetők, hogy nem állítják le két hete kezdett megmozdulásukat.

2013.06.15 11:18MTI
Fotó: MTI

"Folytatjuk az ellenállást a hazánkban tapasztalható mindenfajta igazságtalanság ellen" - áll abban a nyilatkozatban, amelyet a tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás tett közzé szombaton. 

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök nemrégiben utolsó figyelmeztetést intézett a tüntetőkhöz, hogy hagyják el a területet, de ígéretet tett arra is, hogy egyelőre leállítja a park átalakíttatását, és bíróság fog dönteni annak terveiről.

Abdullah Gül államfő is a tüntetések befejezésére, tárgyalásos megoldásra szólított. A tiltakozók a szombati közlemény szerint azt is követelik, hogy engedjék szabadon azokat a társaikat, akiket az országszerte szervezett akciók során vettek őrizetbe. 

Úgy vélték egyúttal, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) "elvesztette legitimitását (...) a lakosság megosztására tett erőfeszítései és az ellenállás provokálása miatt". Ankarában a rendőrség hajnalban lépett fel a tiltakozók ellen, akik a parlament (és az amerikai nagykövetség) közelében barikádoztak el egy utcát. A hatóság vízágyút és könnygázt is bevetett, hogy távozásra bírja a tüntetőket. 

A hétvégére Erdogan kormányfő hívei is felvonulásokat terveznek több nagyvárosban. A május 31-én kezdődött törökországi tüntetésekhez kapcsolódóan országszerte négyen vesztették életüket, a sérültek száma - az orvosszövetség beszámolója szerint - eléri a 7500-at.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.