Törökországi tüntetések

Tárgyalást kezdett a török miniszterelnök a tüntetők képviselőivel

A kormányfő egy 11 fős, főként művészekből, egyetemi oktatókból és építészekből álló küldöttséget fogadott az általa vezetett konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) székházában.

2013.06.12 20:11MTI
Fotó: MTI

Megkezdődtek a megbeszélések Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és a kormányellenes tüntetők egyes "képviselői" között szerdán Ankarában.

A kormányfő egy 11 fős, főként művészekből, egyetemi oktatókból és építészekből álló küldöttséget fogadott az általa vezetett konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) székházában. A tüntetők közül azonban sokan puszta színjátéknak tartják a találkozót, hangsúlyozva, hogy a Taksim téri megmozdulásokban kulcsszerepet játszó szervezetek egyetlen tagját sem hívták meg a megbeszélésre.

A demonstrálók azt is sérelmezték, hogy miután a kormány hétfőn bejelentette a találkozó megtartását, másnap a rendőrség ugyanolyan könyörtelenül lépett fel velük szemben, mint korábban. A tüntetők a többi között azt követelik Erdogantól, hogy ne építse át a Gezi parkot, vessen véget az elnyomásnak és a rendőri brutalitásnak, valamint engedje szabadon őrizetbe vett társaikat, és ne indítson eljárást ellenük.

Törökországban két hete kezdődtek tiltakozások az Isztambul központjában található Gezi park átépítése ellen, amelyek a rendőrség brutális fellépése után kormányellenes színezetet öltöttek.

Szerdán több ezer ügyvéd vonult utcára Törökország-szerte előző nap őrizetbe vett társaik mellett tüntetve. Kedden rövid idő leforgása alatt 73, a kormányellenes megmozdulásokat támogató jogászt vettek őrizetbe a rendőrök. Az ügyvédek gyakran kerülnek a török hatóságok célkeresztjébe. Jelenleg több tucatnyian ülnek előzetes letartóztatásban a kurd lázadókkal vagy titkos szervezetekkel való állítólagos kapcsolataik miatt.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, Kemal Kilicdaroglu szerdán felszólította Abdullah Gül köztársasági elnököt, hogy hívjon össze egy politikai csúcstalálkozót, amelynek témája az országszerte zajló megmozdulások lennének.

Gül eközben párbeszédre szólította fel a kormányzatot a jogos követelésekkel érkező békés tüntetőkkel, de hangsúlyozta, hogy az erőszakos demonstrációk résztvevőivel más a helyzet.

Ha az embereknek ellenérzéseik vannak, akkor kétségkívül az a kötelességünk, hogy párbeszédet folytassunk ezekkel az emberekkel, és meghallgassuk, mit akarnak mondani" - közölte az elnök.

Gül a megmozdulások során békülékenyebb hangot ütött meg, mint Erdogan, de azt mindkét politikus nyomatékosította, hogy az utcai erőszakot nem fogja eltűrni.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is párbeszédet szorgalmazott Erdogan és a tüntetők között szerdán.

Ez egy döntő pillanat Törökország számára" - mutatott rá az Európai Parlamentben felszólaló Ashton. A vélemények szélsőséges polarizációját figyelhetjük meg (...) A válasz a párbeszéd kell, hogy legyen, nem pedig a konfrontáció."

Az uniós diplomácia vezetője elítélte az utóbbi két hétben alkalmazott rendőri erőszakot, és aláhúzta, hogy a túlkapásokat mielőbb ki kell vizsgálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.