A 10-es számú Barca-mez

Akitől minden védelem retteg

A képessége, hogy szinte bárhonnan képes nagy erővel és pontosan kapura tüzelni, a kapusok rémálmává teszi.

2011.07.10 07:28Konrád - ma.hu

Az FC Barcelona napjaink egyik legmeghatározóbb futballcsapata. Július elsejétől induló sorozatunkban minden nap, az adott mezszámot viselő játékosról közlünk egy rövid bemutatást.

Az ezredfordulón egy 13 éves növekedési problémáktól szenvedő fiúcska érkezett Argentínából Barcelonába, mert a csapat vállalta a kezelésével járó költségeket. Az eltelt 10 év során a kisfiúból kétszeres Aranylabdás labdarúgó vált, akiről szinte mindenki elismeri, hogy nincs nála jobb a világon. Lionel Messi 23 évesen elérte, hogy a világ összes védelme rettegjen attól, hogy ő rohamozza a kaput, és csak az Argentin válogatotton múlik, hogy minden idők legjobb labdarúgója legyen.

Lionel Andrés Messi

Messi 16 évesen szerepelt először a Barca felnőtt csapatában, és vitathatatlan tehetsége révén gyorsan megszilárdította helyét a kezdőben. Gyors, agilis és még feldönteni is szinte lehetetlen. Ha megindul, legalább három védő kell, hogy meg tudják állítani. A képessége, hogy szinte bárhonnan képes nagy erővel és pontosan kapura tüzelni, a kapusok rémálmává teszi. Kezdetben a jobbszélen játszott, onnan cselezte be magát középre. Guardiola azonban szépen átpakolta középre “árnyék-kilences” pozícióba, ahol idén 50 gólja mellett kiosztott 24 gólpasszt is.

Első válogatott meccsét éppen a mieink ellen játszotta, amikor is Vanczák lefejeléséért kiállították. Az eredmények nem nagyon jönnek azóta sem. 2006-ban a legfiatalabb argentin játékos lett, aki világbajnokságon pályára lépett. Még ezen a meccsen rögtön gólt is szerzett. Ennek dacára Pekerman edző többnyire padoztatta. 2010-ben Maradona ámokfutása mellett nem csoda, hogy nem tudott igazán villantani. Természetesen, a válogatottban hiányoznak mellőle az olyan játékmesterek mint Xavi és Iniesta, de még legalább két VB-n lesz esélye bizonyítani. Ha világbajnokságot tud nyerni hazájával, kétségtelen, hogy örökké a futball legnagyobbjai közt tartják majd számon.

Messi vitathatatlanul az egyik legnagyobb futballcsillag a világon, ennek ellenére semmilyen sztárallűr nem jellemző rá. Híresen szerény, és nem szerepel a botránylapok címoldalán. Mindemellett igazi munkamániás, még a téttel nem bíró meccseket sem hagyja ki, hogy pihenjen. Az UNICEF nagykövetekén rengeteg karitatív munkát végez, és több alapítvánnyal is támogatja a gyerekeket világszerte.

Eredményei:

FC Barcelona
Spanyol bajnok: 2004/05, 2005/06, 2008/09, 2009/10, 2010/11
Spanyol Kupa győztes: 2008/09
Spanyol Szuperkupa győztes: 2005/06, 2006/07, 2009/10, 2010/11
Bajnokok Ligája győztes: 2005/06, 2008/09, 2010/11,
Európai Szuperkupa győztes: 2009/10
Világkupa győztes: 2009/10

Argentin válogatott
U20-as világbajnok: 2005
Olimpiai bajnok: 2008

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.