Több mint egy klub

A Barca titkos receptje

Az FC Barcelona napjaink egyik legmeghatározóbb futballcsapata. Nehezen vitatható, hogy pillanatnyilag a világ tetején trónol. A klub játékosai alkotják a világ és Európa bajnok Spanyol Válogatott, a La Furia Roja gerincét, itt játszik a legutóbbi Aranylabda szavazás 3 döntőse, és 6 év alatt háromszor nyerték meg a Bajnokok Ligáját.

2011.06.30 11:11Konrád - ma.hu

Ennél is jobban mutatja azonban a csapat dominanciáját, hogy még a többi - nagyon erős kerettel rendelkező - európai sztárklub is elsősorban védekezik a Barca ellen, és játékosaik a mérkőzések folyamán egyre idegesebben kergetik a labdát, ami mintha tapadna a katalánok lábához. Ennek oka a tiki-taka néven elhíresült rövidpasszos, labdatartásra épülő játékfelfogás. Az ok, amiért ezt a gránátvörös-kékek minden más csapatnál jobban csinálják, nem más, mint a Barca másik legnagyobb fegyvere, a La Masia.

A Camp Nou stadion mögött elhelyezkedő akadémián a világ minden tájáról összeválogatott tehetséges fiatalok tanulnak. Az akadémiát a világ valaha volt egyik legjobb játékosa, Johan Cruyyf álmodta meg, aki 5 éven át játékosként és 8 éven át edzőként szolgálta a klubbot. Edzői karrierje olyan jól sikerült, hogy a csapatot, amit trenírozott, csak Dream Teamnek nevezik. Az ő játékosa volt Josep “Pep” Guardiola, aki jelenleg irányítja a csapatot. A Pep-team pedig szépen lassan elhomályosítja a Cruyyf gárda csillogását. Már Frank Rijkaard irányítása alatt is rengeteg szép eredményt ért el a csapat - köztük a második BL címet - de a tökéletesség Guardiolával érkezett el.

A fiatal tréner, aki előtte sosem edzett felnőtt csapatot, szerényen vette át a hollandtól a gárda irányítását, és 3 év alatt 10 trófeát hozott el a Camp Nou-ba. Első évében rögtön olyan rekord született, amit sokan nem tartottak volna elképzelhetőnek, nevesen 1 éven belül 6 trófea. És a rekordok mind egyéni, mind csapatszinten azóta is sorra érkeznek.

Az FC Barcelona jelmondata “més que un club”, azaz több mint egy klub. Utalnak ezzel többek közt a sok karitatív tevékenységre, amit a csapat végez, de arra is, hogy a Barca a katalán öntudat egyik jelképe. A szurkolók, különösen a divatdrukkerek, gyorsan magukévá teszik ezt a kissé fennkölt imidzset, ami rengeteg ellendrukkert szül. A folyamatosan toppon lévő csapatokat szintén sokan szeretik gyűlölni, ezért minden apróság felnagyítódik, ha a Barca érintett a dologban. Azonban bármennyi érvet lehet felsorolni a csapat mellett pro- és kontra, semmiképpen sem tagadható, hogy jelenleg a világ egyik legjobbja.

Július elsejétől induló sorozatunkban minden nap, az adott mezszámot viselő játékosról közlünk egy rövid bemutatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.