Küzdelem a dohányzás ellen

Olimpia: no cigi!

A statisztikai felmérések szerint Kínában mintegy 350 millióan, a lakosság 26 százaléka rendszeresen dohányzik.

2008.02.12 11:37MOB

A dohányzás visszaszorítása érdekében 1996-ban hozott intézkedések ezek szerint nem hozták meg a kívánt eredményt, bár a hivatalokban, éttermekben, azok mellékhelyiségeiben, az állami és magán felvonókban betiltották a dohányzást. A büntetések mértéke azonban rendkívül alacsony, mindössze 50 juan (azaz 6,9 dollár) volt. 

A főváros önkormányzata fél évvel az olimpiai játékok megkezdése előtt újabb rendeletet adott ki, s egyben emelte a büntetések mértékét. Többek között célul tűzték ki, hogy az olimpiai turisták számára ajánlott szállodai szobák legalább 70 százalékában tilos legyen a dohányzás. A korábbi olimpiákhoz hasonlóan füstmentes lesz az olimpiai falu, valamennyi versenyszínhely és környéke, sőt a sajtóközpont is. 

A fővárosban közlekedő taxik és azok vezetői számára is megtiltották a dohányzást. A büntetések mértékét jelentősen emelték. A taxikban való dohányzásért 100–200 juan (14–28 dollár) büntetést kell fizetni. A tiltó rendelkezéseknek azonban tárgyilagos vélemények szerint nehéz lesz érvényt szerezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.