Már az 1300-as években is használták

Egy különleges ruhadarab- A fűző ma is hódít

Járjunk az utcán, színházban, bálon, esküvőn, vagy csak nézzünk meg egy filmet, és ne lepődjünk meg rajta, hogy a fűző újra divat!

2010.08.11 12:00ma.hu

A fűzőnek igen nagy múltja van. Már az 1300-as években is használták. Akkoriban igazán kényelmetlen és egészséget károsító hatással volt a viselőjére. Az évszázadok során változott az anyaga, de formailag nem lett más. A sokféle fűző még sok sokszínűbb lett, mint alkalmazási téren, mind formában. Ma már inkább, csak díszít a fűző.

Eredeti célra csak kevesen használják. Már nem csak alsóruházat, ahogyan ez a ruhadarab a hódító útját megkezdte, hanem egyaránt viselhető utcán felsőruházatként is. Igazán híressé még a régi idők sztárjai tették, mint Greta Garbo, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe és megemlíthető Madonna is, aki hatalmas divatot teremtett fellépő ruháival. A Dívák mindig is befolyásolták a divatot, és amit Ők viseltek azt meglehetett találni az utcákon is, még ha visszafogottabban is.

Milyen is a fűző anyaga szerint?

A modernkor rengeteg új anyaggal ajándékozott meg bennünket. Sleeky hozzáadásával, latex, gripknit, kontrolasztik jöhetett létre, majd feltalálták a lycrát is. Elterjedt a nejlon, és a hálós anyagok használata.

Ezek a szintetikus anyagok tették lehetővé a fűzők folyamatos megújulását. Végre tudtak színben is újat alkotni, mintákkal, majd később a nyomtatás új lehetőségek tárháza lett.

Megmaradt fehérnemű jellege mellet, nem csak a párunknak mutathatjuk meg milyen is az a híres homokóra alak. A bálok kihagyhatatlan kelléke, de viselhetjük nyugodtan utcán is.

Ha a kicsit vadabb kreációkat szereted, szívesen ajánlom figyelmedbe Vivienne Westwood alkotásait. Hisz nem állt meg az utcai viselet és az alsónemű tervezésénél. Kreatívabb, vadabb fűzőket készített.

Ha egy kicsit ki szeretnél tűnni, a figyelmet magadra vonni, akkor ez a ruhadarab igazán alkalmas lehet erre a szerepre.

Az izgalmas múltja, és a mai formája megadja neked a szabadságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.