Nagyon izzad? Íme néhány hűsítő tipp!

Segítünk, ha nem segít se hintőpor, se dezodor

Az izzadás gyakran a társas kapcsolatokat is befolyásolja. Ráadásul sokszor nem segít se hintőpor, se dezodor. Ilyenkor más praktikához kell folyamodnunk, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket, melyekhez a agy mértékű izzadás vezethet.

2010.08.04 14:00ma.hu

A fokozott izzadás (hyperhidrosis), a verejtékmirigyek erőteljes működését jelenti. Ha testmozgás vagy meleg hatására, illetve különféle betegségek kapcsán jelentkezik, normálisnak tekinthető. Problémát akkor okoz, ha mindezek az okok kizárhatók, az illető mégis a megszokottnál jobban verejtékezik.

Mindez természetesen nem csak kismamáknál fordul elő, de szülés után jóval nagyobb mértékben jelentkezhet. Sokat segíthet a rendszeres tisztálkodás, a jól szellőző, természetes anyagokból (vászon, len) készült ruházat viselése.

Lehetőség van a mirigyek kivezető csövének mechanikus elzárására is: ide tartoznak a különféle hatóanyagú dezodoráló oldatok, hintőporok, amelyeknek azonban csak hosszas használata hozhat sikert.

A bőrgyógyászok szerint a mirigy működését befolyásolni lehet a csapvíz iontoforézisével is - ilyenkor elektromos árammal juttatnak hatóanyagokat a bőrbe.

Az ehhez szükséges kis lavórszerű eszköz megvásárolható. A leghatásosabb eredmény ezzel a módszerrel a tenyéren és a talpon érhető el. Két-három napos különbséggel 20 kezelés akár 6 hónapra is megoldást jelenthet.

A mirigy működését szabályozó idegi kapcsolatot befolyásolhatják pl. botulinum toxinnal is. A kozmetikai iparban, a ráncok eltüntetésére használt anyag, (botox) idegméreg.

A kezelés hátránya, hogy fájdalmas és drága, emellett 8-12 havonta meg kell ismételni, mivel a méreg lebomlik. Másik megoldás az említett idegi kapcsolatok megszüntetése sebészeti eljárással. Hónalji hyperhidrosis esetén a mirigyek műtéti eltávolítása szintén sikerrel járhat.

Minden ember 2-3 millió verejtékmiriggyel rendelkezik, ezek a testet borító bőrben mindenhol megtalálhatók. Eloszlásuk azonban nem egyenletes. Különösen sok mirigy található a tenyéren, talpon, hónaljban, homlokon. A hyperhidrosis is ezeken a területeken okoz gondot.

Az izzadás az állandó testhőmérséklet fenntartásához elengedhetetlen élettani folyamat. E nélkül a test gyorsan felmelegedne és a szervezet képtelen lenne működni. Normális körülmények között a verejték színtelen, szagtalan, víztiszta váladék, amely gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.

Kellemetlen szagúvá a bőrön található baktériumok teszik. Ha az izzadás nem is okoz betegséget, a nyári kánikulában azért elkél néhány frissítő ötlet, amellyel könnyebb elviselni a tikkasztó hőséget.

Ébredés után tusolj le langyos vízzel!

A hideg zuhany azért nem jó, mert túlságosan felgyorsítja a vérkeringést, ennek következtében a test sokkal hamarabb felhevül. A citromfű-, illetve a mentoltartalmú tusfürdő vagy sampon használatával még tovább megőrizheted a fürdés frissítő hatását.

Esténként kortyolgass el 2 csésze hideg zsályateát!

A benne lévő hatóanyagok miatt éjszaka kevésbé fogsz izzadni, miközben az ital a pihentető alvásról is gondoskodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.